Wykonanie
To ciasto wypatrzyłam jakiś czas temu w
cukierni, w której nota
benepanuje jakaś
dziwna moda na kostki,bo z 12 ciast, jakie serwowali tego dnia, wszystkie nosiły nazwę "kostka..."Dlaczego hiszpańska? Nie mam pojęcia, ponieważ smaki z Hiszpanią raczej wielewspólnego nie mają, albo ja o czymś nie wiem ;)-
czekoladowy spód, który jest odpowiednikiem murzynka,kawowa masa z
bezami i fantazyjnie wmieszana
konfitura wiśniowa.Ciasto, mimo dodatku bez nie jest przesłodzone,a dosyć ciężki spód ciekawie kontrastuje z delikatnym wierzchem ciasta.

Składniki: (na formę 24x24 cm)ciasto125 g
masła (lub
oleju)1 szklanka
mleka2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru50 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
mąki pszennej3
jajka (
białka i
żółtka osobno)masa500 g
serka mascarpone1 szklanka
śmietanki kremówki (30 lub 36%)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
likieru kawowego (może być też
Amaretto)50 g małych bez1 słoiczek
konfitury wiśniowej z kawałkami
owoców (250 g)3 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
galaretki wiśniowej (proszku)


Sposób wykonania:Ciasto
Mleko,
masło, połamaną
czekoladę,
kakao i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę i
sodę przesiać, dodać
żółtka i masę
czekoladową. Wymieszać mikserem, by składniki dobrze się połączyły.
Białka ubić na sztywno i wszystko delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C 30-40 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie wystarczyło 30). Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić.Ciasto rośnie z górką, która po wystygnięciu powinna trochę opaść, gdyby jednak pozostała spora, można ją ściąć.Masa
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach
wody i wystudzić.
Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej
wody tak, by przykryć tylko jej powierzchnię i odstawić do napęcznienia.
Konfiturę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wsypać 2 łyżki
galaretki i energicznie mieszać, by
galaretka dobrze się rozpuściła. Przestudzić.
Mascarpone, kremówkę (powinny być dobrze schłodzone),
cukier,
likier i
kawę umieścić w głębokim naczyniu. Wszystko zmiksować, do uzyskania gęstego kremu.
Żelatynę podgrzać, ale też uważać, by nie doprowadzić do wrzenia (najłatwiej w mikrofali, na średniej mocy ok. 10 sek.) i wymieszać, by dobrze się rozpuściła. Do
żelatyny dodać ok 2 łyżek masy i energicznie wymieszać. (gdyby po połączeniu powstały grudki, całość można ponownie podgrzać w mikrofali, powinny się rozpuścić) Kolejny raz dodać 2 łyżki masy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną
żelatynę wlać do pozostałej masy i krótko zmiksować.Do masy wsypać
bezy i całość delikatnie wymieszać.Ciasto odwrócić do góry nogami (bo dół ciasta zawsze jest równiutki). Można dodatkowo nasączyć ciasto słodzoną
kawą lub
wiśniówką (ja to pominęłam). Na ciasto wyłożyć połowę masy, nie wyrównywać, niech pozostaną górki. Na nierównościach rozsmarować
konfiturę. Na warstwę
konfitury wyłożyć pozostałą masę. Wierzch wyrównać.Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać
kakao.Smacznego :)Uwaga: Po dłuższym przechowywaniu ciasta
bezy stracą swoja chrupkość. Niemniej nie ma to wpływu na smak ciasta.