Wykonanie
Ponieważ zbliża się
pora pikników i majówekpostanowiłam umieścić na blogu kilka przepisów na ciasta,które świetnie sprawdzą się w czasie plenerowych wypadów.Zacznę od ciasta, które lata świetności ma już za sobą,a mnie niezmiennie kojarzy się z dzieciństwem.Wydawało mi się wtedy niemal magiczne - w piękne biało-brązowe, falowane pasy.Do dziś piekę je według rodzinnej receptury, na
oleju i
napoju pomarańczowym,natomiast chcąc wzbogacić nieco jego smak czasem dodaję nasączenie.Gotowe ciasto nakłuwam i delikatnie polewam
alkoholem,
herbatą lub ponczem.Dzięki temu zebra za każdym razem może
mieć inny smak.

Składniki:5 dużych jaj3 szklanki
mąki tortowej
cukier wanilinowy1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju1 szklanka
napoju gazowanego o smaku
pomarańczowym (można zastąpić oranżadą lub
wodą gazowaną)


Sposób wykonania:
Jajka umieścić w głębokim naczyniu i ubić na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier i
cukier wanilinowy. Miksować do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i na przemian dodawać przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia mąkę i
napój gazowany. Następnie wlać
olej i zmiksować tylko do połączenia składników.Masę podzielić na pół. Do jednej dodać przesiane
kakao a do drugiej
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitych mas.Dno tortownicy o sr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować
masłem. Na środek tortownicy wykładać 4 łyżki masy
kakaowej, a na nią 4 łyżki masy białej, i tak na przemian do wykończenia obydwu mas.Piekarnik nagrzać do160C. Wstawić ciasto i piec przez 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170C i piec jeszcze ok.40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku przez 15 minut.Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił, można przykryć je folią aluminiową.Ciasto można dodatkowo nasączyć. W tym celu gotowe ciasto dosyć gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków i nasączyć wybranym
alkoholem,
herbatą earl grey,
wodą z
cytryną lub dowolnym ponczem. Ciasto ma
waniliowo-
czekoladowy smak, więc sprawdzi się każde nasączenie.Smacznego :)