ßßß
Składniki:- 5 jaj,- 1,5 szklanki cukru,- 1 cukier wanilinowy,- 1 szklanka oleju,- 1 szklanka wody,- 3 szklanki mąki + 2 łyżki,- 2 łyżki gorzkiego kakao,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- aromat waniliowy,- cukier puder.Sposób wykonania:Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy po szklance mąki na przemian z olejem i wodą. Dosypujemy proszek do pieczenia i parę kropel aromatu waniliowego. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, do drugiej 2 łyżki kakao i również dokładnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką, na sam środek, kładziemy kolejno po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!