Wykonanie
Zawsze dziwiłam się, jak powstają warstwy babki dwukolorowej, potocznie zwaną zebrą. Nie przypuszczałam, że to takie proste. Zatem dla jeszcze niezdecydowanych - polecam.Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz.

Składniki:- 5 jaj,- 1,5 szklanki
cukru,- 1
cukier wanilinowy,- 1 szklanka
oleju,- 1 szklanka
wody,- 3 szklanki
mąki + 2 łyżki,- 2 łyżki gorzkiego
kakao,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
aromat waniliowy,-
cukier puder.Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy po szklance
mąki na przemian z
olejem i
wodą. Dosypujemy
proszek do pieczenia i parę kropel
aromatu waniliowego. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy, do drugiej 2 łyżki
kakao i również dokładnie mieszamy. Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej
mąką, na sam środek, kładziemy kolejno po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.


Smacznego!