ßßß
 
            
         Składniki :2,5 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo1 szklanka cukru1 szklanka oleju5 jajek1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite lub inny gazuś )2 łyżk i kakao2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)
Składniki :2,5 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo1 szklanka cukru1 szklanka oleju5 jajek1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite lub inny gazuś )2 łyżk i kakao2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)
 Do miski wsypujemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , dolewamy olej , cukier waniliowy i dodajemy same żółtka jajek -białko odlewamy w osobną miskę i ubijamy na sztywno . Wszystko razem mieszamy , dolewając szklankę sprite ( akurat taki miałam ) oraz dokładając ubite białka . Po wymieszaniu masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy 2 łyżki mąki , a do drugiej dwie łyżki kakao -mieszamy .
Do miski wsypujemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , dolewamy olej , cukier waniliowy i dodajemy same żółtka jajek -białko odlewamy w osobną miskę i ubijamy na sztywno . Wszystko razem mieszamy , dolewając szklankę sprite ( akurat taki miałam ) oraz dokładając ubite białka . Po wymieszaniu masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy 2 łyżki mąki , a do drugiej dwie łyżki kakao -mieszamy .
 Blaszkę ( mała okrągła ) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą , wlewamy na nią 3 łyżki ciemnego ciasta , a na nie 3 łyżki jasnego i tak na przemian ,aż do skończenia składników . Uzyskamy wspaniałą zeberkę 😉 Ciasto wsuwamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160 C około godziny , najlepiej wsuwać patyczek i sprawdzać czy po wyjęciu z ciasta jest suchy -jeśli jest to ciasto jest gotowe 😉 Po wystudzeniu , kroimy i możemy podawać posypane cukrem pudrem lub takie prosto z piekarnika .. 😉 Smacznego !
Blaszkę ( mała okrągła ) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą , wlewamy na nią 3 łyżki ciemnego ciasta , a na nie 3 łyżki jasnego i tak na przemian ,aż do skończenia składników . Uzyskamy wspaniałą zeberkę 😉 Ciasto wsuwamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160 C około godziny , najlepiej wsuwać patyczek i sprawdzać czy po wyjęciu z ciasta jest suchy -jeśli jest to ciasto jest gotowe 😉 Po wystudzeniu , kroimy i możemy podawać posypane cukrem pudrem lub takie prosto z piekarnika .. 😉 Smacznego !
