Wykonanie
Jakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;)
GofrySkładniki:0,5 kg
mąki3
jajka1 szklanka
oleju0,5 szklanki
cukrucukier wanilinowy0,5 litra
wody3-4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:- wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej
śmietany- czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2 , 5-3 minutyGofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być nie tylko formą deseru, ale zwykłej przekąski.