ßßß
Składniki:250 g makaronu (może być też na sypko ugotowany ryż)podwójna pierś kurczaka3 łyżki przyprawy "gyros"4 ogórki konserwowepapryka konserwowa (objętościowo tyle samo co ogórka)mała puszka kukurydzy (170g)150 g sera żółtegosos3 łyżki majonezu3 łyżki ketchupu3 łyżki śmietany2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku
Sposób wykonania:Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przyprawą "Gyros". Odstawić na 30minut.Makaron ugotować al'dente.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Składniki sosu wymieszać.Kurczaka usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Składanie zapiekanki:Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera.Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180C.Smacznego :)Źródło inspiracji