Wykonanie
Ponieważ mam w domu wielbiciela
przyprawy "gyros",często na naszym
stole pojawiają się potrawy z jej dodatkiem.Tym razem jest składnikiem w bardzo pożywnej zapiekance.To danie świetnie się sprawdza w chłodne dni -- jest szybkie, proste i bardzo treściwe.Łatwo można też dopasować je do własnych upodobań,
makaron zastąpić
ryżem lub
kaszą, bo świetnie komponuje się z każdym dodatkiem.

Składniki:250 g
makaronu (może być też na sypko ugotowany
ryż)podwójna
pierś kurczaka3 łyżki
przyprawy "gyros"4
ogórki konserwowepapryka konserwowa (objętościowo tyle samo co
ogórka)mała puszka
kukurydzy (170g)150 g
sera żółtegosos3 łyżki
majonezu3 łyżki
ketchupu3 łyżki
śmietany2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do
czosnku
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z
przyprawą "Gyros". Odstawić na 30minut.
Makaron ugotować al'dente.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Składniki sosu wymieszać.
Kurczaka usmażyć na
oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Paprykę i
ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.Składanie zapiekanki:Naczynie do zapiekania cienko posmarować
masłem. Na dnie ułożyć warstwę
makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części
sera.Następnie ułożyć warstwę
kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3
sera.Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i
kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać
serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180C.Smacznego :)Źródło inspiracji