Wykonanie
Przepis na bardzo popularną
sałatkę gyros. Chętnie jest przygotowywana zwłaszcza w okresie letnim, jako dodatek do grilla, ale i także na wszelkiego rodzaju imprezy. Dość szybka w przygotowaniu, stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnych sałatek jarzynowych. Często przygotowywana w wersji warstwowej, ja jednak wymieszałam wszystko razem.Składniki:1 mała
kapusta pekińska (ja odcinam rdzenie z każdego liścia)1 puszka
kukurydzy1 duża
czerwona papryka1 duża pojedyncza
pierś z kurczaka3-4
ogórki konserwoweprzyprawa kebab/gyros1 łyżka
ketchupu1 łyżka
majonezu1 ząbek
czosnkuKurczaka pokroić w małą kostkę, obsypać
przyprawą gyros, dodać rozgnieciony
czosnek i łyżeczkę
oleju. Wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Kukurydzę odsączyć, pozostałe składniki pokroić na drobno.
Kurczaka usmażyć, odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ketchup wymieszać z
majonezem, a na koniec z warzywami i
kurczakiem. Można doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ewka