ßßß
            
        
Przepis na bardzo popularną sałatkę gyros. Chętnie jest przygotowywana zwłaszcza w okresie letnim, jako dodatek do grilla, ale i także na wszelkiego rodzaju imprezy. Dość szybka w przygotowaniu, stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnych sałatek jarzynowych. Często przygotowywana w wersji warstwowej, ja jednak wymieszałam wszystko razem.Składniki:1 mała kapusta pekińska (ja odcinam rdzenie z każdego liścia)1 puszka kukurydzy1 duża czerwona papryka1 duża pojedyncza pierś z kurczaka3-4 ogórki konserwoweprzyprawa kebab/gyros1 łyżka ketchupu1 łyżka majonezu1 ząbek czosnkuKurczaka pokroić w małą kostkę, obsypać przyprawą gyros, dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę oleju. Wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Kukurydzę odsączyć, pozostałe składniki pokroić na drobno. Kurczaka usmażyć, odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ketchup wymieszać z majonezem, a na koniec z warzywami i kurczakiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.Ewka