Wykonanie
Kolejna odsłona gyrosa-po
sałatce(klik),wersji pikantnej z
ryżem(klik),przyszła
pora na gyros z
makaronem.Z tradycyjnym greckim gyrosem wprawdzie nie ma nic wspólnego,ale za to dla lubiących
makarony zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę.

źródło - tu3 pojedyncze
piersi kurczaka30 dkg
makaronu świderkimała puszka
kukurydzykilka średnich
korniszonów3 grillowane
papryki konserwowe2 - 3 łyżki domowej
przyprawy do gyrosa - klik3 ząbki
czosnku - rozgniatam praską4 łyżki
ketchupu4 łyżki
majonezu4 łyżki
śmietanyolej do smażeniaok.20 dkg startego na grubej tarce
żółtego seraPiersi kroję w średnią kostkę,oprószam
przyprawą do gyrosa i obsmażam na rozgrzanym
oleju z wszystkich stron.
Makaron gotuję w osolonej wodzie,odcedzam.
Korniszony i
paprykę kroję w kostkę,
kukurydzę odcedzam.Wszystkie składniki mieszam w misce.Osobno mieszam
majonez,
ketchup i
śmietanę,dodaję
czosnek.Sosem polewam
makaron,dorzucam
ser pozostawiając trochę do posypania wierzchu,całość mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego,posypuję resztą
sera.Zapiekam całość 30 min.we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego!!!