ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry

Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry

nazwa

Wykonanie

Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti Om Nom Nom
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
- 0 , 5 szklanki wrzątku
- 100 g sera typu feta
- 100 g świeżego szpinaku baby
- olej rzepakowy/kokosowy do smażenia
- szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku
Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam).
Źródło:http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2014/03/spaghetti-z-sosem-z-czerwonej-soczewicy.html