Wykonanie
Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i
makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z
czerwonej soczewicy i pastą
curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam pokombinować, bo inaczej nie wymyśliłabym tego połączenia :). Niestety jeszcze nie pogodziłam się z
mleczkiem kokosowym, więc zastąpiłam je
fetą, ale klasycznie z mleczkiem też będzie pysznie :)

Składniki:- 400 g
makaronu spaghetti Om Nom Nom- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 0,5 szklanki
czerwonej soczewicy- 1 puszka
pomidorów- 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty
curry- 0 , 5 szklanki wrzątku- 100 g
sera typu
feta- 100 g
świeżego szpinaku baby-
olej rzepakowy/kokosowy do smażenia- szczypta
soli,
cukru, słodka,
ostra papryka,
pieprz ziołowy,
chili cayenne do smakuPokrój obraną
cebulę i
czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek
oleju na patelni. Podsmaż na nim
cebulę i
czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj
soczewicę. Dodaj pastę
curry i
pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i
ostrą papryką,
pieprzem ziołowym,
chili cayenne, szczyptą
soli i
cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj
makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj
wodę, wymieszaj i dodaj
szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną
fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany
makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone
pestki dyni,
słonecznika,
sezam).
