ßßß Cookit - przepis na ZUPA JARZYNOWA Z KURCZAKIEM

ZUPA JARZYNOWA Z KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

Jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Ja też lubię tą zupę, zarówno gotować jak i jeść.
Nie jest jakaś skomplikowana, szybko się gotuje, dobrze smakuje.... I co tu jeszcze chcieć :) . Warto ją po prostu gotować od czasu do czasu. Szczególnie smaczna jest ze świeżymi, młodymi warzywami w okresie wiosennym. Póki co ugotowałam ją jeszcze na starych warzywach, ale gdy tylko będę w posiadaniu młodych z pewnością ugotuję ją ponownie i to nie raz.
Składniki :
40 dag filetów z kurczaka
40 dag ziemniaków
2 marchewki (ok.15 dag)
1 pietruszka (ok.8 dag)
kawałek selera (ok.7 dag)
20 dag groszku zielonego
1 cebula (ok. 7 dag)
2 -3 skrzydełka z kurczaka
natka pietruszki
2 żółtka
¾ szklanki śmietanki słodkiej kremówki
sól, pieprz do smaku
2,5 litra wody
2 - 3 łyżki oleju
Wykonanie :
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. W tym czasie filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy posiekaną cebulę stale mieszając. Jak się zeszkli dajemy pokrojone filety z kurczaka. Mieszamy co jakiś czas. Warzywa obieramy i myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler i pietruszkę w małe plasterki. Tak rozdrobnione warzywa dodajemy do podsmażających się filetów.
Dodajemy groszek zielony. Całość podsmażamy na małym ogniu jeszcze ok. 8 minut mieszając, aby się nie przypaliło. Zawartość patelni przenosimy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 20 minut dość intensywnie.
Pod koniec gotowania dajemy sól i pieprz do smaku.
Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną zmiksowaną z żółtkami. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ZUPA-JARZYNOWA-Z-KURCZAKIEM.html