Wykonanie
Jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Ja też lubię tą zupę, zarówno gotować jak i jeść.Nie jest jakaś skomplikowana, szybko się gotuje, dobrze smakuje.... I co tu jeszcze chcieć :) . Warto ją po prostu gotować od czasu do czasu. Szczególnie smaczna jest ze świeżymi, młodymi warzywami w okresie wiosennym.
Póki co ugotowałam ją jeszcze na starych warzywach, ale gdy tylko
będę w posiadaniu
młodych z pewnością ugotuję ją ponownie i to nie raz.
Składniki :40 dag
filetów z kurczaka40 dag
ziemniaków2
marchewki (ok.15 dag)1
pietruszka (ok.8 dag)kawałek
selera (ok.7 dag)20 dag
groszku zielonego1
cebula (ok. 7 dag)2 -3 skrzydełka z
kurczakanatka pietruszki2
żółtka¾ szklanki
śmietanki słodkiej kremówki
sól,
pieprz do smaku2,5 litra
wody2 - 3 łyżki
olejuWykonanie :Do garnka wlewamy 2,5 litra
wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. W tym czasie
filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i dajemy posiekaną
cebulę stale mieszając. Jak się zeszkli dajemy pokrojone
filety z kurczaka. Mieszamy co jakiś czas. Warzywa obieramy i myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew,
seler i
pietruszkę w małe plasterki. Tak rozdrobnione warzywa dodajemy do podsmażających się filetów.Dodajemy
groszek zielony. Całość podsmażamy na małym ogniu jeszcze ok. 8 minut mieszając, aby się nie przypaliło. Zawartość patelni przenosimy do gotującej się
wody. Gotujemy ok. 20 minut dość intensywnie.Pod koniec gotowania dajemy
sól i
pieprz do smaku.Zdejmujemy z ognia i zabielamy
śmietaną zmiksowaną z
żółtkami. Podajemy z drobno posiekaną
natką pietruszki.
Polecam również :