Wykonanie
Tą delikatną, smaczną zupę gotuję od wielu lat. Jest szybka w wykonaniu, co stanowi dodatkowy jej walor. Na przepis natknęłam się przed laty przeglądając książkę Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora". Przepis nieco zmodyfikowałam.
Składniki :4 średnie
ziemniaki (ok. 40 dag)1 duża
marchewka (ok. 15 dag)1 średnia
pietruszka (ok. 8 dag )kawałek
selera (ok. 5 dag)średni
por (ok. 12 dag)½ szkl.
zielonego groszku1 szkl.
makaronuok. 200 g skrzydła indyczego lub 2-3 skrzydełka z
kurczakaok. 20g
parmezanu200 ml
śmietanki słodkiej 30%2
żółtka1
natka pietruszkiok. 3 l
wodysól do smakuWykonanie :Do garnka wlewamy
wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydło indycze (z
kurczaka), stawiamy na ogniu i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i
zielony groszek wrzucamy do gotującego się
wywaru i dalej gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy
makaron i co jakiś czas mieszając, aby
makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy
sól do smaku.Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z
żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną
natką pietruszki i
parmezanem.
Polecam również :