Kolejne ciasto, które zaserwowałam gościom jak i swoim domownikom podczas ostatnich Świąt Wielkanocnych. Masę serową w tym cieście wykonałam tak jak paschę z mleka, śmietany i jajek. Nazwę wymyśliła moja Mama. Po krótkim zastanowieniu rzekła, że może by tak "GOŚCINIEC" mając na uwadze zaproszonych gości. Nazwa bardzo przypadła mi do gustu.Składniki na biszkopt :6 jajek¾ szklanki cukru1 cukier waniliowy (16g)12 dag mąki pszennej7 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytrynySkładniki na masę serową :2 litry mleka1 litr kwaśnej śmietany ( użyłam wiejskiej)7 jajek20 dag cukru pudru1 cukier waniliowy (16 g)20 dag masła1 puszka ananasów w syropie1 puszka brzoskwiń w syropie3 łyżki kakao5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki wrzątku10 dag rodzynekponadto :2 galaretki pomarańczoweok. 50 dag mandarynekWykonanie biszkoptu :Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytrynyżółtka stale ubijając.Obie mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.Wykonanie masy serowej :Mleko zagotowujemy. Śmietanę i jajka miksujemy wraz z cukrem waniliowym i wlewamy do gorącego mleka. Ciągle mieszając trzymamy na otwartym ogniu, doprowadzając prawie do zagotowania, aż powstanie twaróg. Zestawiamy z ognia i ostudzamy. Odcedzamy go na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Porcjami dajemy twaróg i stale ucieramy mikserem.Wykonanie ciasta :Galaretki rozpuszczamy w niepełnym litrze wrzątku. Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Brzoskwinie kroimy w drobne plasterki, ananasy drobną kostkę. Rodzynki płuczemy i przelewamy wrzątkiem.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy z masą serową. Masę serową dzielimy na trzy części. Do jednej części dajemy 3 łyżki kakao.Ścinamy wierzchnią warstwę biszkopta. Smarujemy cienką warstwą jasnej masy serowej. Posypujemy rozdrobnionymi ananasami i rodzynkami. Przykrywamy pozostałą częścią jasnej masy serowej. Wykładamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy ciemną częścią masy serowej.Na to dajemy trzecią część (jasną) masy, wyrównujemy powierzchnię i rozkładamy talarki mandarynek. Zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki.