Wykonanie
Smaczne, niedrogie i dość szybkie do przyrządzenia na patelni danie jarskie.Bardzo mnie zaintrygowało połączenie gotowanego
ryżu i jajecznicy w farszu.Okazało się, że jest świetne.Te naleśniki robiłam już wielokrotnie, bo weszły na stałe do naszego domowego menu.Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 11/2010.

Składniki ciasta (na ok. 15 naleśników):2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody mineralnej250 g
mąki pszennejsól do smakuSkładniki farszu :150 g suchego
ryżu1-2 łyżki
masła3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorku3
jajka4 łyżki
śmietany 22%1 ząbek
czosnkusól,
pieprz, świeży lub suszony
tymianek do smakudodatkowo :
olej do smażenia
zielona sałata,
pomidory,
keczup,
szczypiorekWykonanie farszu :
Ryż płuczemy i gotujemy na sypko, odcedzamy i pozostawiamy do osiąknięcia z
wody.Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
masła, wsypujemy ugotowany
ryż, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy
natkę pietruszki i
szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Wbijamy
jajka, mieszając smażymy masę do chwili ścięcia się
jajek. Masę przekładamy do miseczki do schłodzenia.
Śmietanę mieszamy z przepuszczonym przez praskę
czosnkiem oraz
pieprzem i
tymiankiem do smaku. Dodajemy do masy
ryżowo- jajecznej i dokładnie mieszamy.Wykonanie naleśników :
Jajka miksujemy z
mlekiem, ok.½ łyzeczki
soli, dodajemy
mąkę, dokładnie miksujemy na gładką masę, wlewamy
wodę mineralną i ponownie miksujemy. Odstawiamy na 20 minut.Smażymy cienkie średniej wielkości naleśniki.Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w kopertę. Obsmażamy je na
maśle lub
oleju na chrupiąco. Podajemy z
zieloną sałatą lub pokrojonymi
pomidorami ze
szczypiorkiem.


Polecam również :W kuchni na wesoło :Młodzi małżonkowie zasiadają do pierwszego obiadu, który jest debiutem kulinarnym żony:- A czym kochanie nadziewałaś tego pieczonego kurczaka?- Jak to nadziewałam? Przecież nie był w środku pusty...