Wykonanie
Ciasto
marchewkowe jest tak smaczne, że gości na naszym
stole dość często. Postanowiłam je ostatnio nieco wzbogacić, przekładając masą
brzoskwiniową, a na wierzch dając plasterki
brzoskwiń i zatapiając je w
galaretce. To taki mój kulinarny eksperyment, który śmiało
mogę zaliczyć do udanych.

Składniki ciasta (na dużą formę o wymiarach 28x40cm):6
jajek250 g
cukru6 łyżek gorącej
wody1 szklanka
oleju300 g
mąki pszennej150 g
rodzynek1½ łyżeczki
sody1½ łyżeczki
cynamonu¾ łyżeczki świeżo mielonej
gałki muszkatołowej250 g
marchewki startej na tarce o małych oczkach1 - 1½ łyżki aromatycznej startej skórki z
pomarańczyszczypta
soliSkładniki kremu
brzoskwiniowego :
syrop z 1 puszki
brzoskwiń uzupełniony
wodą do obj. 500 ml1 szklanka
cukru3 - 4
żółtka4 lekko kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej½ szklanki
mleka2 kostki
masła (400g)¼ szklanki
spirytusu (opcjonalnie)sok z ½
cytrynySkładniki warstwy owocowej :dobrze osiąknięte z
syropu brzoskwinie2
galaretki pomarańczowe lub
brzoskwiniowe¾ - 1 litr
wodyWykonanie ciasta :
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem i gorącą
wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy
olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą,
cynamonem i świeżo stratą
gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach.Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą
marchewkę i skórkę z
pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce
mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Tak przygotowane ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej następnego dnia, kroimy na dwa placki.Wykonanie kremu
brzoskwiniowego :
Syrop uzupełniamy do objętości 500 ml i zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości, wlewamy
mleko, miksujemy, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego
syropu i ogrzewamy na małym ogniu stale mieszając do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny. Należy przy tym dokładnie przesuwać
łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony
budyń stale ucierając na małych obrotach. Na koniec wlewamy
sok z cytryny, delikatnie mieszamy, a następnie
spirytus i ponownie mieszamy.Połowę masy lub nieco więcej niż połowę wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na krótko do lodówki ( masa jest dość rzadka, ale szybko tężeje po schłodzeniu). Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy pozostały krem. Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zakrzepła.Wykonanie warstwy owocowej :
Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą
galaretką. Wkładamy do lodówki, aby
galaretka całkowicie stężała.


Polecam również :