Wykonanie
Na przepis trafiłam przypadkiem. Ciasto jest przesmaczne!Idealne na upalne dni ponieważ powinno się je trzymać cały czas w lodówce.Porcja na dużą blachę.

Ciasto:6
jajekSzklanka
cukru1 szklanka
oleju2 i 1/2 szklanki
mąki pszennejmałe opakowanie
rodzynek2 łyżeczki
sody4 łyżeczki
cynamonudwie średnie
marchewki startej na tarce nna najmniejszych oczkachskórka z
pomarańczykapka
wody w razie gdy ciasto było by za sucheszczypta
soliWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek,
żółtka utrzeć z
cukrem dodając po odrobinie
oleju. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą
mąkę dalej miksując. Następnie dodać
cynamon wraz z
sodą i starta
marchewkę.
Potem dodać
bakalie najlepiej obtoczone w
mące a na końcu dodać ubitą pianę z
białek ze szczyptą
soli (wtedy już nie miksować tylko wymieszać dokładnie łyżką aby nie opadła).Ciasto piec przez 40 minut na 160-170 stopni.

Masa:Puszka
brzoskwiń3 budynie
śmietankowe3 duże stołowe łyżki
cukru1 1/3 kostki
masła2
galaretkiBrzoskwinie odsączyć ze soku, następnie ugotować 3 budynie z
cukrem właśnie na wodzie z
brzoskwiń(gdy będzie jej za mało uzupełnić zwykłą
wodą).Gdy masa ostygnie zmiksować
masło następnie małymi porcjami dalej miksując do
masła dodawać
budyń.Ciasto przekroić na 2 części.Pierwszy spód nasączyć dowolnie (u mnie była to
kawa ze
spirytusem) wyłożyć połowę masy przykryć drugą porcją ciasta nasączyć rozsmarować resztę masy a na niej poukładać kawałki
brzoskwiń które polewamy tężejącą
galaretką.