Wykonanie

Składniki:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
oleju2
jajka3/4 szklanki
maślanki1 szklanka
cukru (najlepiej brązowego)1 łyżeczka
cukru waniliowego lub esencji waniliowej1 łyżeczka
przyprawy korzennej2 łyżeczki
cynamonu2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2 i 1/4 szklanki startej
marchwi (około 2-3 duże
marchewki)2/3 szklanki
rodzynekPrzygotowanie:Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Masło roztop w rondelku, a następnie wymieszaj w misce z
olejem,
jajkami,
maślanką,
cukrem,
cukrem waniliowym,
przyprawą korzenną i
cynamonem. Do składników dodaj
mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodaj
sól i wymieszaj drewnianą łyżką, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej. Dodaj startą
marchew i
rodzynki, wymieszaj całość, a następnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy. Piecz przez 35-40 minut. Przestudzone ciasto pokrój na porcje. Smacznego!

