Wykonanie
Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zmodyfikowanie mojego ulubionego sernika z
brzoskwiniami i pianką
bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Eksperyment okazał się absolutnie trafiony!Tym razem użyłam sezonowych
owoców jakimi są
czerwone porzeczki (mogą być też inne
owoce). Dodatek
ajerkoniaku do warstwy serowej bardzo ubogaca smak sernika i świetnie komponuje się z kwaskowatymi
owocami. Polecam!

Składniki na kruche ciasto (forma o wym. 28x40 cm):2 szklanki
mąki2-3 łyżki
kakao1 łyżka kwaśnej
śmietany200 g
masła4 łyżki
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masy serowej :1 kg
twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego2
jajka4
żółtka1 szklanki
cukru pudru2 budynie
śmietankowe½ szklanki
mleka½ szklanki
oleju1 szklanka
ajerkoniaku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
aromat śmietankowySkładniki warstwy
owocowo - bezowej :500 g
porzeczek czerwonych lub innych
owoców (
jagody,
poziomki,
truskawki, pokrojone na małe kawałki
brzoskwinie, itp)6
białek1½ szklanki
cukru pudrudodatkowo :ok. 1/2 tabliczki zwiórkowanej
czekolady białejWykonanie kruchego ciasta :
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami
cukier puder,
żółtka,
mąkę dokładnie wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i dalej ucieramy na jednolitą masę do całkowitego polączenia sie składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy na dnie formy o wym. 28x40 cm .Wykonanie warstwy serowej :
Jajka,
żółtka i
cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z
proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami
ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy
ajerkoniakiem i blenderujemy, dodając pozostały
ser. Wlewamy
mleko porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy
olej i
aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.Wykonanie warstwy
owocowo - bezowej :
Porzeczki płuczemy, odszypułkowujemy, ponownie płuczemy i odstawiamy do odsączenia z
wody. Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika
białka ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany i posypujemy ją równomiernie
porzeczkami lub innymi
owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z
białek. Szpatułką delikatnie wyrownujemy powierzchnię, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami
białej czekolady.



Polecam również :