ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI

SERNIK Z AJERKONIAKIEM I OWOCAMI

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zmodyfikowanie mojego ulubionego sernika z brzoskwiniami i pianką bezową, który zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Eksperyment okazał się absolutnie trafiony!
Tym razem użyłam sezonowych owoców jakimi są czerwone porzeczki (mogą być też inne owoce). Dodatek ajerkoniaku do warstwy serowej bardzo ubogaca smak sernika i świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Polecam!
Składniki na kruche ciasto (forma o wym. 28x40 cm):
2 szklanki mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy serowej :
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
2 jajka
4 żółtka
1 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
1 szklanka ajerkoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat śmietankowy
Składniki warstwy owocowo - bezowej :
500 g porzeczek czerwonych lub innych owoców (jagody, poziomki, truskawki, pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, itp)
6 białek
1½ szklanki cukru pudru
dodatkowo :
ok. 1/2 tabliczki zwiórkowanej czekolady białej
Wykonanie kruchego ciasta :
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dalej ucieramy na jednolitą masę do całkowitego polączenia sie składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, po czym równomiernie rozprowadzamy na dnie formy o wym. 28x40 cm .
Wykonanie warstwy serowej :
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy ajerkoniakiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy mleko porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut.
Wykonanie warstwy owocowo - bezowej :
Porzeczki płuczemy, odszypułkowujemy, ponownie płuczemy i odstawiamy do odsączenia z wody. Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika, wierzch delikatnie pokrywamy cienką warstwą piany i posypujemy ją równomiernie porzeczkami lub innymi owocami, a następnie rozprowadzamy równomiernie pozostałą pianę z białek. Szpatułką delikatnie wyrownujemy powierzchnię, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 20 - 25 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypujemy wierzch sernika wiórkami białej czekolady.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/07/SERNIK-Z-AJERKONIAKIEM-I-OWOCAMI.html