ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi
KOTLETY MIELONE - PO ROSYJSKU
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 kromki białego chleba lub bułka
1 jajko (osobno białko i żółtko)
sól, pieprz
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
bułka tarta
Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY
1 cebula
100 ml wody
50 g koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu z czerwonego wina
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka siekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
Dodać natkę pietruszki.
Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/02/Kotlety-mielone-po-rosyjsku-z-rosyjskim-sosem.html