Wykonanie
Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego
białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej MiKOTLETY MIELONE - PO ROSYJSKU0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula1 ząbek
czosnku2 kromki
białego chleba lub
bułka1
jajko (osobno
białko i
żółtko)
sól,
pieprz0,5 łyżeczki
kminku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkibułka tartaChleb namoczyć w
mleku. Odcisnąć i dodać do
mięsa.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do
mięsa wraz z
przyprawami,
natką pietruszki i
żółtkiem. Wyrobić masę.
Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z
mięsem.Formować podłużne kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY1
cebula100 ml
wody50 g
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnku1 łyżka
octu z
czerwonego wina0,5 łyżeczki
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżka siekanej
natki pietruszki2 łyżki
olejuNa
oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną
cebulę.Do garnka wlać
wodę, dodać koncentraty i
przyprawy. Następnie dodać podsmażoną
cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.Dodać
ocet i przeciśnięty ząbek
czosnku.Sos oprószyć
mąką, wymieszać i zagotować.Dodać
natkę pietruszki.Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.
Smacznego!