ßßß
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, skórkę cytrynową (pomarańczową) i przyprawy. Na środku zrobić wgłębienie.W drugiej misce połączyć wodę, mleko, drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać roztopione masło, rozmącone widelcem jajko. Wlać płynne składniki do dołka. Wszystko wyrabiać ok. 10÷15 minut (można mikserem z hakiem na wolnych obrotach). Następnie dodać suszone owoce i wymieszać. Przykryć miskę czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia objętości.Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnice. Podzielić na 6 części, zrobić z każdej kulkę i włożyć na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Przygotować pastę na krzyż - wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody by powstała jednolita masa. Włożyć ją do rękawa cukierniczego lub foliówki i następnie odciąć jej róg. Pastę wycisnąć równomiernie na bułki najpierw w poziomie, później w pionie tworząc kształt krzyża. Bułeczki smarujemy pędzelkiem mlekiem lub śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Pieczemy 15÷20 minut aż zbrązowieją.Gdy przestygną polać glazurą - mieszamy kilka łyżek cukru pudru z taką ilością letniej wody i soku (aromatu) pomarańczowego aż powstanie jednolita dość gęsta masa, którą rozsmarujemy na bułeczkach.
Jeśli bułki zostają na kolejny dzień warto je odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce - odświeżone smakują lepiej.Wersja dla leniuszków - pieczemy bułeczki bez krzyża, a dopiero po upieczeniu malujemy krzyżyk lukrem.