Wykonanie
Dużo można by o boskich quesadillas napisać!Danie jest tak
banalne, że aż głupio wstawiać przepis, postanowiłam więc zrobić posta aktywnego, w którym będą się pojawiać pod-przepisy różne nadzienia, oraz sosy. Tradycyjnie podaje się je z salsą i
śmietaną, dobrze jest także, aby zawsze pomiędzy składnikami a tortillą z obu stron znalazło się odrobine
żółtego sera, dzięki temu ładnie nam się wszsytko połączy. Jednak składniki można łączyć naprawdę dowolnie dla kreatywnych, będą one idealną inspiracją do tworzenia nowych kombinacji
smakowych, dla leniwych, szybkim zamiennikiem tostów!P.S. - zdjęcia nie są najlepsze, robiłam w wielkim pośpiechu bo tata na mnei krzyczał, że quesadillas wystygną, bo musiscie wiedzieć, że w moim domu jedzenie ich jest na porządku dziennym. Czasem rano robie je na śniadanie zamiast kanapek a czasem na kolacje, ale myśle, że jako np. coś dla gości, czy prowiant do szkoły/pracy sprawdzają się równie dobrze!Przygotować możemy je na dwa sposoby-1) Nałożyć na całą powierzchnie pszennej tortilli składniki, przykryć druga a następnie przygrzać z obu stron na suchej rozgrzanej patelni przyciskając np. talerzem. Zdejmujemy i kroimy jak pizzę.2) Jeżeli macie cudowną maszynę, zwaną opiekaczem, czy też grillem elektrycznym (a jeżeli nie macie to lepiej kupcie! ja swój dostałam na święta i nie wiem jak mogłam wcześniej bez niego żyć!) możecie ten proces nieco ułatwić. Składniki nakładamy na połowę tortilli.
Następnie zapiekamy na grillu (jeżeli podczas przygotowania nagrzejemy maszynę do odpowiedniej temperatury, zapieczenie zajmie nam dosłownie minutę). Również kroimy na trójkąciki-jak pizze.
A oto moje ulubione nadzienia i sosy! :1) Tradycyjna hiszpańska
szynka serrano(możemy zastąpić tańszą- schwarzwaldzką)
ser typu pecorino( ten jest włoski-ale
sery podobnego typu, hiszpańskie- przepyszne!!!! i po naprawde dobrej cenie dostaniemy....w biedronce :| moje dzisiejsze odkrycie)
rukolażółty ser2) Cztery(?)
serypo co ograniczać się do czterech?
mozarellaser wędzonyser kozifetagorgonzolaodrobina
czosnkuzioła prowansalskie3) Z paluszkami krabowymipaluszki
krabowefetaser żółyzioła prowansalskie4) Z
kurczakiemkurczak-pożądnie zamarynowany, jakieś kilkanaście godzin, np. w
oleju,
cynamonie,
papryce i
czosnkużółty sersałata5)
Biały sos z
chilli150g
jogurtu naturalnego lub
serka bieluch3 łyżki słodkiego sosu
chilliłyżka
majonezu6)Słodka salsaczerwona salsa(taka jak do nachos)relish z
cebulki, dostępny w Marksie i Spenserzeskładniki łączymy w proporcji pół na półWkrótce przepisy na quesadillas z
kurkami oraz ze
szpinakiem!!