ßßß Cookit - przepis na Łosoś po treningu

Łosoś po treningu

nazwa

Wykonanie

Jak już wiesz jestem ogromną fanką ruchu. Staram się ćwiczyć codziennie. Zazwyczaj mam czas na to tylko wieczorem po pracy. Pisałam już o miejscu które mnie przyciąga jak magnes tutaj :). Swego czasu bardzo interesowałam się żywieniem sportowców (ooooo jakie wielkie słowa:)). Nauczyłam się = weszło mi w krew że zawsze po treningu jem białka aby mięśnie się szybciej regenerowały i rosły w siłę:)
Idealna kolacja dla mnie to łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej z porcją soczystych warzyw. Przygotowanie tego dania zajmuje mi 10 min, jest niesamowicie proste, a smakiem zniewala. Uwielbiam jak ryba jest soczysta, a warzywa z ogródka no ale to drugie to sobie jeszcze poczekam:)
Ps. Mój mąż się ze mnie śmieje, że za niedługo będę miała łuski i skrzela bo ryby to główny składnik mojego jadłospisu.
Zapraszam
Składniki: (na 1 porcję)
200 g świeżego filetu z łososia
1 cytryna
sól morska (ja używam różowej soli himalajskiej)
pieprz biały cytrynowy
Przygotowanie:
1. Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.
2. Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.
3. Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.
4. Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.
5. Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Składniki na sałatę: (dla 1 osoby)
2 liście sałaty radicchio
2 liście sałaty lodowej
kilka liści świeżego szpinaku
listki świeżej bazylii
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
kiełki rzeżuchy
1 łyzka orzeszków pinowych
pokrojony por wg uznania
1 łyżka oleju rzepakowego
krem balsamiczny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.
2. Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.
3. Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2013/03/osos-po-treningu.html