ßßß
Składniki: (na 1 porcję)200 g świeżego filetu z łososia1 cytrynasól morska (ja używam różowej soli himalajskiej)pieprz biały cytrynowyPrzygotowanie:1. Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.2. Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.3. Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.4. Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.5. Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Składniki na sałatę: (dla 1 osoby)2 liście sałaty radicchio2 liście sałaty lodowejkilka liści świeżego szpinakulistki świeżej bazyliikilka sztuk pomidorków koktajlowychkiełki rzeżuchy1 łyzka orzeszków pinowychpokrojony por wg uznania1 łyżka oleju rzepakowegokrem balsamicznysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:1. Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.2. Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.3. Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.
Smacznego:)