ßßß
Delikatny, soczysty, aksamitnyłosoś oczarował nas dzisiaj swoimsmakiem. Doskonała kompozycja z porem, rukolą i bazylią zatopiona w łagodnym śmietanowym sosie.Płat świeżego łososia około 850 g,2 pory (część biała i jasno zielona),łyżka kaparów, sól kamienna, pieprz,200 ml słodkiej śmietanki, sok z połowycytryny i skórka z niej starta, kilkanaścielistków bazylii i rukoli, 2 gałązki małych pomidorków, chlust oleju rzepakowego.Łososia umyłam, osuszyłam, usunęłam ości oraz skórę. Skropiłam sokiem z cytryny,oprószyłam solą i pieprzem. Podzieliłam na równe porcje.Pory dokładnie wypłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w cienkie plasterki, zeszkliłam na oleju.Doprawiłam solą, pieprzem i skórką cytrynową, wlałam śmietankę. Porowy sos wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia a na nim ułożyłam rybę. Przykryłam pokrywką i wstawiłamdo piekarnika. Zapiekałam blisko 25 minut w temperaturze 200°C.Po wyłożeniu na podgrzane półmiski przybrałam kaparami, bazylią, rukolą i pomidorkami.Posypałam grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.Bardzo smacznie polecam :)