Wykonanie
Sałatka caprese jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Tym razem w innej odsłonie i chyba bardziej przyciągająca wzrok a doświadczenie skłoniło mnie do zmiany ozdobnych listków
bazylii na listki
roszponki.Składniki :1 kula
mozzarelli2 średnie
pomidorysól,
pieprz,
bazyliaodrobina
oleju rzepakowego ( polecam ten )Przygotowanie :Kulę
mozzarelli"stawiam" pionowo i tocząc od dołu ścinam długi plaster grubości max. 5 mm.Po ścięciu zwijam niczym ślimaczka tworząc formę kwiatu i układam centralnie na talerzu.
Pomidory przecinam na pół, i od góry nacinam pół centymetrowe pół plastry (zobacz mój film). Cztery ponacinane połówki
pomidorów układam obok
mozzarelli rozsuwając ponacinane piórka. Doprawiam
solą (ale tylko
pomidora)
pieprzem i
bazylią, całość skrapiam
olejem rzepakowym i ozdabiam listkami
roszponki.Smacznego :)




A to standardowa wersja tej sałatki którą niedawno przygotowywałem na cateringu urodzinowym.