ßßß
Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz sole mineralne zawarte w świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze.Do przygotowania omletu potrzebne będą:2 jajka25 g świeżego szpinaku1 mały pomidorgarść świeżej rzeżuchy1 łyżka masłabazyliasól, pieprzJajka dokładnie myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy 2 łyżki wody gazowanej, sól, pieprz i 1 łyżeczkę suszonej bazylii i calość dokładnie roztrzepujemy. Szpinak (całe liście) myjemy i osuszamy. Przekładamy do roztrzepanych jaj. Wszystko dokładnie mieszamy.Omlet smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła.Gdy jedna strona się zrumieni przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę trzymamy na ogniu tak by ścięło się białko.Omlet przekładamy na talerz. Serwujemy gorący ze świeży pomidorem w plastrach oraz posypany rzeżuchą lub bazylią.