Wykonanie
Zaczynam istne świąteczne szaleństwo. Na pierwszy rzut - bardzo szybki - zapraszam na muffinki piernikowe z marcepanem i
żurawiną. Kiedy je robiłam w całym domu pachniało
cynamonem. Uwielbiam ten zapach. Idealnie smakowały ze szklanką ciepłego
mleka z
miodem. Fajne rozwiązanie jak się nie ma czasu na pierniki.Moi
drodzy już dzisiaj zapraszam na pierniczki z
migdałami które pojawią się jutro na blogu :) Musimy je zrobić jak najszybciej ponieważ potrzebują czasu by zmięknąć w metalowych puszkach.
Składniki:składniki suche:1,5 szklanki
mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)3 łyżki
kakao0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki przeprawy do piernikówskładniki mokre:2
jajka4 łyżki
oleju2 łyżki
miodu1 szklanka
mlekadodatki :100 g marcepanu pokrojonego w kostkę30 g
żurawiny50 g
groszków czekoladowychcukier puder do posypania
Przygotowanie:1. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche.2. W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre.3. Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo.4. Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki.5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temp 180 C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.6. Wystudzić i posypać
cukrem pudrem.
Smacznego:)