Wykonanie
Jestem ogromną fanką
czekolady! Najlepsza dla mnie jest ekstremalnie gorzka z nutą
pomarańczy. Przepis, który dzisiaj przedstawiam moim zdaniem jest o wiele lepszy od oryginału (
czekolady marki na literkę L:)).Konsystencja ciasta jest fenomenalna - jest ono sprężyste, wilgotne, a zapach
pomarańczy wyczuwalny jest z daleka.Zachęcam fanów
gorzkiej czekolady do skosztowania tego smakołyku .

Składniki:60 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukru1/2 szklanki
likieru pomarańczowego Cointreau lub:
Grand Marnier,Triple Sec,
curacao lub inny
alkohol o smaku
pomarańczy1/4 szklanki
syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym
syropem malinowym)4
jajka3 łyżki
kakaoskórka starta z całej
pomarańczy1 łyżeczka soku z
pomarańczy1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek
gorzkiej czekolady.
Polewa czekoladowa150 g
gorzkiej czekolady20 g
masła4 łyżki
śmietanki do kawy
Przygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. 60 g
gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli
wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się
wodą).3. Kiedy
czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę
cukru, 1/2 szklanki
oleju, 1/4 szklanki
syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym
syropem malinowym), 1/2 szklanki
likieru pomarańczowego, 4
jajka, 3 łyżki
kakao skórkę i sok z
pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.4. W osobnej misce mieszamy
mąkę i
proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.5. Dodajemy
mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę
czekoladę lub
czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.6. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.

Przygotowanie
polewy czekoladowej:1. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli
wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się
wodą).2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą
czekoladą polewam ciasto.Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką
pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej
pomarańczy.



Smacznego:)