Wykonanie
Tym razem coś w moim wykonaniu.Pizza.Zdjęcie zostanie dodane jak tylko zrobię. Ostatnio nie było okazjiPotrzebneciasto:3 szklanki
mąkiszklanka
wody5-6 łyżek
olejudrożdżesólsos:
koncentrat pomidorowy mały słoiczek
cytrynaprzyprawybazylia,
oregano,
zioła prowansalskie i co kto lubi
ketchupdo pizzy na wierzch
ser żółty (ja zazwyczaj używam morskiego, jest tani i dobrze się rozpuszcza. Ale oczywiście może być każdy)
wędliny,
mięsowarzywa, np
papryka,
cebulapieczarkiZabawa polega na tym, że na wierzch możemy położyć praktycznie wszystko co znajdziemy w lodówce. Ja kładę przeważnie resztki
wędlin,
kiełbas. Podobnie ze wszystkimi innymi dodatkami, może być
kukurydza,
groszek,
papryka. Pełna dowolnośćMiska, duża blacha (taka od piekarnika)Wyrabiamy ciasto. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, wlewamy
wodę i
olej. Dodajemy pół opakowania pokruszonych
drożdży oraz odrobinę
soli. Zagniatamy.Ciasto nie może przyklejać się do rąk. Jeżeli się zbytnio lepi dodajemy
mąki albo
oleju.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.Sos. Można kupić gotowy. Można też zrobić samemu2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego. Dodajemy
zioła i
ketchup. Skraplamy trochę
cytryną. Do smaku można dodać odrobinę
cukru.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę (wcześniej posmarowaną
margaryną i obsypaną
mąką).Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Temperatura ~ 220 C.Wyjmujemy ciasto, polewamy sosem, kładziemy
starty ser i resztę składników. Na wierzch znowu
ser.Ponownie do piekarnika na jakieś 15 minut.Smacznego.Ciasto na pizze spokojnie starcza na dwie blachy. Jest ona wtedy cieńsza. Ja wolę grubszą, dlatego zawsze zużywam na jedną.