Uwielbiam sałatkę.Kojarzy mi się ze świętami,wszelkimi uroczystościami, z rodzinnym domem.Wywołuje bardzo miłe,przyjemne i ciepłe emocje.Tradycyjnie, danie topowstaje na bazie ziemniaków,gotowanych i surowych jarzyn i innych składników.Od dawna nie dodaję ziemniakówdo tej potrawy.Zastąpiłam je selerem.Ugotowałam w lekko osolonej wodzie: 1 średni seler, 2 pietruszki, i 4 marchewki. Gdy warzywa przestygły obrałam je i pokroiłam w kosteczkę.Wkroiłam jedno duże winnejabłko i 3 ogórki kiszone.Zamiast cebuli użyłam białą część pora.Dodałam puszkę groszku konserwowego i 3 jaja ugotowane na twardo.Doprawiłam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Wymieszałam z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem dekoracyjnym.Wstawiłam do lodówki.Smacznie polecam.