Wykonanie
Zupełnie sam? Dlaczego nie?
Seler sam w sobie bogaty jest w smak, więc nic do niego właściwie nie potrzeba. To chyba najprostsze danie pod słońcem. W dodatku pyszne. W dodatku smakuje wszystkim, nawet tym, którzy bez
mięsa życia sobie wyobrazić nie mogą. Nie użyłam nawet żadnych przypraw. Tylko
oliwy z oliwek i nic więcej. Bardzo was zachęcam do spróbowania, szczególnie tych, którzy tak marudzą, że czasu na gotowanie nie mają.Żeby jednak mojemu selerowi nie było tak bardzo samotnie, podałam go z
rukolą i z pysznymi dipami.Trzy z nic już znacie. Pierwszy od lewej to
fasolowo-
gruszkowy, tego następnego jeszcze nie znacie, będzie o nim następnym razem, kolejny to
paprykowo-
marchewkowy, a zupełnie po prawej domowa
musztarda . Sama nie wiem, z którym dipem
seler smakuje najlepiej, zdecydujcie sami :-)Smażony
selerseleroliwa z oliwyKorzeń selera obrać dokładnie i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Smażyć powoli na
oliwie, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru i w środku będą miękkie.Podawać z
ziemniakami lub
ryżem, z dodatkiem dowolnego sosu.