ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Zakaz jedzenia frytek panuje u nas w domu od dawna. Przynajmniej tych gotowych, które kupuje się zamrożone i piecze w piekarniku. Na początku trochę było nam trudno, bo przecież frytki są takie smaczne. Jednak nie dawała nam spokoju świadomość, że są one powlekane jakimiś niewiadomymi tłuszczami oraz substancjami powodującymi ładniejszy kolor i chrupkość. A przecież mieliśmy
o wiele lepszą alternatywę – pieczone ziemniaki. Robiliśmy je dość często i lubiliśmy, ale jakoś te gotowe frytki cały czas nas kusiły i od czasu do czasu łamaliśmy naszą zasadę. Pewnego dnia zrobiło nareszcie w naszych głowach klik i wiedzieliśmy, że zapadła ostateczne decyzja. Absurdem wydało nam się kupowanie zamrożonych, przerobionych w fabryce ziemniaków. Nie dość, że kosztuje to tyle energii (zamrażanie, potem pieczenie), to na dodatek jest o wiele droższe. Tak naprawdę, kupne frytki absolutnie nie dorównują tym naszym, domowym pieczonym ziemniakom. Jedyne, co nas do nich ciągnęło, było chyba zwykłym przyzwyczajeniem.
Ziemnaiki pieczemy bardzo często, w różnych wersjach, w małym piekarniku do pizzy. Nawet zupełnie bez tłuszczu smakują wspaniale. Dziś zrobiłam dla Was z przyprawami włoskimi, trochę na ostro.
kilka małych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, chilli, rozmaryn, oregano, bazylia, czosnek
Włączyć piekarnik i w międzyczasie przygotować ziemniaki.
Ziemniaki wyszorować dokładnie i pokroić w księżyce. Nie trzeba ich obierać. Zmiażdżony czosnek oraz pozostałe przyprawy wymieszać z olejem i dodać ziemniaki. Wszystko dokładnie wymieszać i ułożyć na blaszce. Ważne, aby była tylko jedna warstwa. Piec ok. pół godziny.
W normalnym piekarniku zrobić podobnie, również nagrzać wcześniej i piec ok. pół godziny przy temperaturze ok. 190 ˚C.
Smakują wyśmienicie do sałatek, z różnymi sosami.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/07/pieczone-ziemniaki.html