Wykonanie
Dobór odpowiedniego
ziemniaka do potrawy, którą chcemy przegotować, może
mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu na talerzu. Gotując zupę nie chcemy rozgotowanej papki, tylko ładne kawałki. Podobnie z
sałatkami - chcemy, by
ziemniaki zachowały kształt, który im nadaliśmy podczas krojenia. Z kolei gotując
ziemniaki do obiadu nie chcemy, by były zbyt twarde, bądź rozsypały się nam na talerzu. Co innego oczywiście, jeśli chcemy przygotować puree - wtedy miękkość
ziemniaka będzie jego zaletą. Natomiast jeśli robimy kluski, nie chcemy by rozpadły się podczas gotowania - chcemy, by ciasto było spójne i kleiste. I tak dalej.... Z tego powodu warto poznać typy
ziemniaków i ich właściwości.Jest to bardzo proste, ponieważ wyróżniamy3 główne typy
ziemniakówOprócz nich są również dwa podtypy, które łączą cechy dwóch sąsiadujących typów. Producenci
ziemniaków podchodzą do klienta z co raz większa dbałością, pisząc na opakowaniu, jaki typ
ziemniaka ono zawiera, więc wybranie odpowiedniego rodzaju nie jest wcale trudne.TYP A - to
ziemniaki twarde, o małej zawartości
skrobi. Nadają się do sałatek, do zup lub do smażenia w kawałkach. Po ugotowaniu
ziemniak zachowuje kształt, nie rozpada się, można go łatwo pokroić w kostkę lub plastry.TYP B - to
ziemniaki ogólnoużytkowe, średnio twarde, nadające się do gotowania w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu zachowują kształt, ale łatwo jest je rozgnieść. Idealne, jeśli chcemy podać do obiadu
ziemniaki w całości, np. posypane
koperkiem. Dobre również do zapiekanek .TYP C - to
ziemniaki najbardziej miękkie, sypkie, mączyste, kleiste, zawierają najwięcej
skrobi. Po ugotowaniu łatwo się rozsypują, zatem są najlepsze na kluski, placki, kopytka, pyzy, puree, frytki lub do pieczenia w całości (np. w folii).TYP AB -
ziemniak sałatkowy z cechami wszechstronnie użytkowego - sałatki, zupy, zapiekankiTYP BC -
ziemniak wszechstronnie użytkowy z cechami mączystego - pyzy, kluski, plackiWięcej na temat nazw poszczególnych odmian możecie przeczytać na stornie Stowarzyszenia Polski
Ziemniak.