Wykonanie
Cześć =) Tegoroczne święta spędzam u rodziców oraz u babci, drugiej babci i dziadka. Przyjechała także moja matka chrzestna z Niemiec.Jednym ze stałych przysmaków, jakie robimy na każde święta - jest
sałatka warzywna.Specjalizuje się w niej moja matka, która nazywa ją
sałatką jarzynową.Sekret tej sałatki polega na tym, że moja matka kroi wszystkie produkty bardzo drobno i niezwykle pieczołowicie. Drugi sekret polega na właściwym dobraniu proporcji poszczególnych składników. Trzeci sekret natomiast polega na właściwym przyprawieniu całości.W tym roku postanowiłem wykonać ją samodzielnie, a proporcje ustaliła Agnieszka.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej sałatki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 3-4
ziemniaki- 3-4
marchewki- 2 małe
pietruszki- kawałek
selera wielkości
ziemniaka- 1
por- 6 jaj- 3
ogórki kiszone- 1 mała puszka
groszku ekstra drobnego- 3-4 czubate łyżki
majonezu-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Ziemniaki,
marchew,
pietruszkę i
seler gotujemy na parze, następnie zostawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy drobno i wrzucamy do dużej miski.2) Dodajemy równie drobno pokrojone
jajka,
ogórki i
pora oraz odsączony
groszek.3) Mieszamy wszystko z
majonezem, a następnie przyprawiamy
solą i
pieprzem.4) Przed jedzeniem najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki połączyły się i przegryzły, ale nawet bez tego
sałatka jest pyszna już na wstępie.A oto
sałatka w wykonaniu Agnieszki:
Smacznego =)Maciek / Agnieszka