ßßß
Najbardziej rozpoznawalna w Polsce sałatka jarzynowa, to właśnie ta, której przepis publikujemy dzisiaj. Jedna z najstarszych sałatek, gości najczęściej na naszych stołach w święta i na prawie każdych uroczystościach rodzinnych.składniki:5 dużych ziemniaków5 ogórków kiszonych5 marchewek2 pietruszkiduży seler1 puszka groszku3 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzZiemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy, aż będą miękkie. Czekamy do wystygnięcia. Obieramy, delikatnie nożykiem, aby odeszła tylko sama skórka. Kroimy wraz z ogórkiem w małe, równe kosteczki. Groszek odsączamy z zalewy i łączymy z warzywami. Mieszamy, uważając, aby nie zmiażdżyć warzyw. Dodajemy majonez i jogurt. Posypujemy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzone w lodówce. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu np. przykrytym folią spożywczą.