Wykonanie
Najbardziej rozpoznawalna w Polsce
sałatka jarzynowa, to właśnie ta, której przepis publikujemy dzisiaj. Jedna z najstarszych sałatek, gości najczęściej na naszych stołach w święta i na prawie każdych uroczystościach rodzinnych.składniki:5 dużych
ziemniaków5
ogórków kiszonych5
marchewek2
pietruszkiduży
seler1 puszka
groszku3 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprzZiemniaki,
marchewkę,
pietruszkę i
seler gotujemy, aż będą miękkie. Czekamy do wystygnięcia. Obieramy, delikatnie nożykiem, aby odeszła tylko sama skórka. Kroimy wraz z
ogórkiem w małe, równe kosteczki.
Groszek odsączamy z zalewy i łączymy z warzywami. Mieszamy, uważając, aby nie zmiażdżyć warzyw. Dodajemy
majonez i
jogurt. Posypujemy do smaku
solą i
pieprzem. Podajemy schłodzone w lodówce. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu np. przykrytym folią spożywczą.