Wykonanie
Dawno nie dzieliłam się pomysłem na
sałatkę. Z czeluści wcześniej wykonanych fotografii moich kulinarnych dzieł, wykopałam właśnie to prezentujące
sałatkę wielowarzywną.Ta
sałatka towarzyszy nam na każdym świątecznym
stole…Ja natomiast lubię ją zrobić ot tak, bo gdy człowiek jest zabiegany i ginie w codzienności, umęczony dniem wraca do domu i otwiera lodówkę to właśnie ONA -
sałatka - na niego czeka…Zapomniałam o najważniejszym!! Dzisiaj Kryzysowej stuknął pierwszy miesiąc. Dziękuję wszystkim odwiedzającym i serdecznie zapraszam do zaglądania do nas każdego dnia :DSkładniki:- 2
marchewki- 2
pietruszki- 2 średnie
ziemniaki- pół średniej wielkości
selera- kawałek
pora (powiedzmy ok. 10 cm)- 2
jajka- pół puszki
groszku konserwowego- 2-3 średnie
kiszone ogórki- 3-4 solidne łyżki
majonezu-
pieprz i
sól do smakuWykonanie:Warzywa umyć, w całości włożyć do zimnej
wody i gotować do miękkości.
Jajka ugotować na twardo. Wszystkie ugotowane składniki pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Następnie warzywa i
jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Ogórki kiszone oraz
pora również pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Dołożyć
groszek konserwowy i
majonez. Wszystko starannie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Odstawić do lodówki na 2-3h, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.UWAGA!! Doradzam stosowanie
majonezu o bardziej
ostrym smaku – wówczas
sałatka nabiera wyrazu.UWAGA!! Jeżeli będzie Wam się wydawać, że
sałatka jest za sucha to śmiało możecie dołożyć
majonezu.Gotowe. Smacznego.