ßßß
Gdy wchodzę do kuchni z zamysłem przygotowaniaczegoś eleganckiego,dostaję skrzydeł.Czuję się jak ryba w wodzie.Kupiłam ostatnio pięknykawałek wołowiny, takiej na wielkie zrazy.Umyłam go, zalałam zimną wodą,zagotowałam. Dodałam dwiemarchewki, kawałek selera,pietruszkę i opaloną cebulę.Wrzuciłam też kilka ziaren jałowca, ziele angielskie, laurowy liść,szczyptę trawy cytrynowej, szczyptę nasion kolendry i dwa goździki.Gotowałam do miękkości.Mięso i jarzyny wyjęłam. Gdy wszystko ostygło, włożyłam do lodówki na noc.Dorodny rosół przecedziłam przez sito i gazę.Zimne mięso pokroiłam na cienkie plastry ostrym nożem.Odlałam pół litra bulionu, zagotowałam i wsypałam do niegocztery łyżeczki żelatyny. Wymieszałam dokładnie, odstawiłam do wystygnięcia.
Każdy kawałek mięsazanurzałam w rosole z żelatyną.Ułożyłam ładnie na półmisku.Ozdobiłam cząstkami pomarańczy,czerwoną papryką, marchewką i natką pietruszki.Całość stopniowo zalewałamtężejącą galaretą.Półmisek wstawiłam dolodówki. Efekt okazał sięzaskakujący. Mięsozalane treściwym rosołemnabrało wartości i smaku.Do przystawki podałam chrzan i konfiturę żurawinową.Bardzo smacznie polecam :)