Wykonanie

Gdy wchodzę do kuchni z zamysłem przygotowaniaczegoś eleganckiego,dostaję skrzydeł.Czuję się jak
ryba w wodzie.Kupiłam ostatnio pięknykawałek
wołowiny, takiej na wielkie zrazy.Umyłam go, zalałam zimną
wodą,zagotowałam. Dodałam dwie
marchewki, kawałek
selera,
pietruszkę i opaloną
cebulę.Wrzuciłam też kilka ziaren jałowca,
ziele angielskie,
laurowy liść,szczyptę
trawy cytrynowej, szczyptę nasion
kolendry i dwa
goździki.Gotowałam do miękkości.
Mięso i jarzyny wyjęłam. Gdy wszystko ostygło, włożyłam do lodówki na noc.Dorodny rosół przecedziłam przez sito i gazę.Zimne
mięso pokroiłam na cienkie plastry
ostrym nożem.Odlałam pół litra
bulionu, zagotowałam i wsypałam do niegocztery łyżeczki
żelatyny. Wymieszałam dokładnie, odstawiłam do wystygnięcia.

Każdy kawałek
mięsazanurzałam w rosole z
żelatyną.Ułożyłam ładnie na półmisku.Ozdobiłam cząstkami
pomarańczy,
czerwoną papryką,
marchewką i
natką pietruszki.Całość stopniowo zalewałamtężejącą galaretą.Półmisek wstawiłam dolodówki. Efekt okazał sięzaskakujący.
Mięsozalane treściwym rosołemnabrało wartości i smaku.Do przystawki podałam
chrzan i
konfiturę żurawinową.Bardzo smacznie polecam :)