ßßß Cookit - przepis na Galaretki wieprzowo-drobiowe

Galaretki wieprzowo-drobiowe

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
W weekend zaszalałam i zrobiłam bardziej pracochłonne danie – galaretki wieprzowo-drobiowe. Przyrządzać tę potrawę nauczyłam się w domu od mojej mamy. Zrobienie galaretek zajmuje sporo czasu, ale smak tej galaretki jest niezapomniany. Najpierw trzeba wybrać się na targ i zakupić sporą golonkę i dwa skrzydła indycze.
Składniki na około 12 porcji:
golonka wieprzowa ok. 1,5 kg
2 skrzydła indycze
6 marchewek
4 pietruszki
1 duży seler
4 cebule
przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
żelatyna wieprzowa 30 g
natka pietruszki
groszek konserwowy
Myjemy dokładnie mięso. W jednym garnku gotujemy golonkę z przyprawami i porcją włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera) około 2,5 godziny, a w drugim około 1,5 godziny – skrzydła indyka z pozostałą porcją włoszczyzny. Na pół godziny przed końcem gotowania do każdego garnka dorzucamy po dwie cebule.
Po dwóch godzinach przecedzamy powstałe wywary do innego garnka. Studzimy mięso, 4 marchewki i 1 pietruszkę.
Przygotowujemy salaterki. Ich spód wykładamy natką pietruszki, a następnie układamy kwiatki z pokrojonych w talarki marchewek i pietruszki. Galaretka będzie miała wówczas estetyczny wygląd
Wierzch posypujemy groszkiem konserwowym.
Kroimy drobniutko mięsko z golonki i indyka. Wysypujemy do salaterek warstwę mięsa drobiowego i wieprzowego.
Zagotowujemy powstały bulion i uzupełniamy wodą. Musimy przygotować około 5 litrów. Po zagotowaniu i zestawieniu z ognia rozpuszczamy w wywarze żelatynę, około 30 g, czyli 6 łyżeczek. Żelatyna jest tak dla pewności, że galaretka się zsiądzie. Gdybyśmy robili galaretkę z nóżek wieprzowych, to żelatyna nie byłaby w ogóle potrzebna. Jednak ja za nóżkami nie przepadam…Można też taką galaretkę zrobić z samego drobiu, np. kurczaka lub indyka. lub mieszkanki.
Czekamy aż galaretki ostygną i wkładamy je na noc do lodówki. Wykładamy je spodem do góry na talerzyki i skrapiamy sokiem z cytryny (niektórzy preferują ocet).
Źródło:http://mopswkuchni.net/2010/11/22/galaretki-wieprzowo-drobiowe