ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: czasami DIETETYCZNIE, a czasami CHEESEBURGER ;)

Fun & Taste: czasami DIETETYCZNIE, a czasami CHEESEBURGER ;)

nazwa

Wykonanie

autor pomysłu Viola
Na 12 małych porcji
500 g mielonego mięsa wołowego
12 plasterków żółtego sera ( jaki kto lubi)
12 bułek do hamburgerów
60 g otrąb owsianych
2 łyżki mleka
1 łyżka musztardy
1 jajko
starta skórka z połowy cytryny
płaska łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
12 liści sałaty
2 cebule
12 plasterków pomidora
24 plasterki świeżego ogórka
24 plasterków ogórka konserwowego
majonez, ketchup
Mielone mięso zagniatamy z otrębami, oregano, 2 łyżkami ketchupu, mlekiem, musztardą i jajkiem oraz ze startą skórką z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia. Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy masłem, na jednej części kładziemy plasterek żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.
Na połówce z serem układamy kolejno;
2-3 krążki cebuli z patelni,
1 krążek świeżej cebuli,
polewamy ketchupem oraz majonezem,
na to idzie listek sałaty,
burger
2 plasterki świeżego ogórka
plasterek pomidora
2 plasterki ogórka konserwowego
2 część bułki,
dociskamy
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/12/czasami-dietetycznie-czasami.html