ßßß
Na 12 małych porcji500 g mielonego mięsa wołowego12 plasterków żółtego sera ( jaki kto lubi)12 bułek do hamburgerów60 g otrąb owsianych2 łyżki mleka1 łyżka musztardy1 jajkostarta skórka z połowy cytrynypłaska łyżeczka suszonego oreganosól, pieprz12 liści sałaty2 cebule12 plasterków pomidora24 plasterki świeżego ogórka24 plasterków ogórka konserwowegomajonez, ketchupMielone mięso zagniatamy z otrębami, oregano, 2 łyżkami ketchupu, mlekiem, musztardą i jajkiem oraz ze startą skórką z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia. Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy masłem, na jednej części kładziemy plasterek żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.
Na połówce z serem układamy kolejno;2-3 krążki cebuli z patelni,1 krążek świeżej cebuli,polewamy ketchupem oraz majonezem,na to idzie listek sałaty,burger2 plasterki świeżego ogórkaplasterek pomidora2 plasterki ogórka konserwowego2 część bułki,dociskamy