Wykonanie
autor pomysłu Viola

Na 12 małych porcji500 g
mielonego mięsa wołowego12 plasterków
żółtego sera ( jaki kto lubi)12
bułek do hamburgerów60 g
otrąb owsianych2 łyżki
mleka1 łyżka
musztardy1
jajkostarta skórka z połowy
cytrynypłaska łyżeczka
suszonego oreganosól,
pieprz12 liści
sałaty2
cebule12 plasterków
pomidora24 plasterki świeżego
ogórka24 plasterków
ogórka konserwowegomajonez,
ketchupMielone mięso zagniatamy z
otrębami,
oregano, 2 łyżkami
ketchupu,
mlekiem,
musztardą i
jajkiem oraz ze startą
skórką z cytryny. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej
oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy
cebulę, kroimy w
krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia.
Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy
masłem, na jednej części kładziemy plasterek
żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.

Na połówce z
serem układamy kolejno;2-3 krążki
cebuli z patelni,1 krążek świeżej
cebuli,polewamy
ketchupem oraz
majonezem,na to idzie listek
sałaty,burger2 plasterki świeżego
ogórkaplasterek
pomidora2 plasterki
ogórka konserwowego2 część
bułki,dociskamy
