ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z Jagnięciną

Zapiekanka z Jagnięciną

nazwa

Wykonanie

100 g fasolki szparagowej
100 g marchewki
1cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
250 g mielonej jagnięciny
150 ml biłego wina wytrawnego
1/4 pęczka świeżo posiekanej natki pietruszki
1/4 pęczka świeżo posiekanej kolendry
200 g makaronu do spagetti
150 g jogurtu greckiego
150 g tłustej gęstej śmietany
100 g świeżo stratego parmezanu
Umytą fasolkę szparagową, oczyścić, pokroić na kawałki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki.
Obraną cebulę i czosnek posiekać, dusić kilka minut na rozgrzanej oliwie.
Dodać mielone mięso, podsmażyć. Wlać wino,
warzywa przełożyć do mięsa, gotować na średniej temp. 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić zioła, wymieszać. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze odsączyć na sitku, nie przelewać zimną wodą. Makaron dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy. Jogurt wymieszać z jajkami i śmietaną. Przygotowaną mieszanka polać składniki w formie.
Zapiekać 35 min w 190°C ( termoobieg 170°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym parmezanem.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/01/zapiekanka-z-jagniecina.html