ßßß Cookit - przepis na POŁĄCZ PRZYJEMNE I POŻYTECZNE - spróbuj w końcu wypieku ze strączków!

POŁĄCZ PRZYJEMNE I POŻYTECZNE - spróbuj w końcu wypieku ze strączków!

nazwa

Wykonanie

Zaczęły się pierwsze chłody (dla mnie to już mrozy!) więc warto pomyśleć o wypiekach ze strączków na nowo. Sezon na fasolę i ciecierzycę może zainspirować, a do tego rozgrzać!
Zwiększenie spożywania roślin strączkowych takich jak groch, fasola, soczewica, bób czy zielony groszek jest wskazane zwłaszcza gdy cierpisz na brak energii lub dokucza Ci wysokie ciśnienie albo za wysoki cholesterol.
Rośliny strączkowe przede wszystkim są cennym źródłem węglowodanów czyli naturalnego paliwa dla organizmu, dlatego są hitami jesieni i zimy :)
POLECAM ROŚLINY STRĄCZKOWE PONIEWAŻ:
Po zjedzeniu fasoli poczujemy się syci przez kilka godzin, bo to spora dawka węglowodanów.
Drugim cennym składnikiem roślin strączkowych jest białko np. soja zawiera go ok. 40 %.
Białko roślin strączkowych jest łatwo przyswajalne i lekko strawne.
W strączkach znajdziecie naprawdę duże ilości: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, siarki i selenu.
Dodatkowo stwierdza się w nich dużą zawartość witaminy B, witaminy E, witaminy C i PP, a także kwasu foliowego i prowitaminy A.
Cześć roślin strączkowych zwłaszcza groch i bób zawierają błonnik , a soja (oczywiście nie bądąca soją GMO) jest też źródłem tłuszczu, ale bardzo zdrowego dla organizmu.
Stwierdzono, że wystarczy jeść każdego dnia ok. 200 g gotowanej fasoli lub soi, aby skutecznie zapobiec chorobom układu krążenia - udarom czy zawałom.
Częste spożywanie roślin strączkowych skutecznie poprawia pracę przewodu pokarmowego.
To naturalne „lekarstwo" zapobiegające zaparciom, hemoroidom.
Nnaukowcy z USA i Japonii twierdzą, że spożywanie zwłaszcza fasoli czy soi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka żołądka nawet o 30 %.
Rośliny strączkowe regulują poziom cukru we krwi.
Zobojętniają kwas żołądkowy i łagodzą stany zapalne żołądka.
Pytacie mnie od lat o strączki – jak je gotować, jak mielić, jak uniknąć gazów etc…
MOJE RADY JAK POSTĘPOWAĆ Z ROŚLINAMI STRĄCZKOWYMI:
Przed gotowaniem dokładnie myjemy i moczymy nasiona tylko w zimnej lub letniej wodzie, bowiem w ciepłej wodzie rozwijają się drobnoustroje.
Nie dodajemy do gotowania sody, ponieważ rozkłada ona witaminę B1 !
Solimy i dodajemy inne przyprawy dopiero pod koniec gotowania: gdy planujemy wypiek wytrawny, już do gotowania możemy dodać rozmaryn czy kminek (ale pod koniec!). Gdy chcemy wypiek na słodko, możemy gotować strączkiz dwoma jabłkami J
A oto mój najlepszy sposób na uniknięcie wzdęć: strączki moczymy około 3 godziny, następnie odcedzamy, zachowując wodę w której ziarna były moczone, potem zalewamy ziarna niewielką ilością świeżej wody i gotujemy 2-3 minuty. Odlewamy tę wodę, a rośliny zalewamy uprzednio zachowaną wodą, w której były moczone ( nie tracimy wtedy składników odżywczych ! ) i gotujemy ziarna, aż staną się miękkie.
Do wypieków możemy używać również roślin strączkowych z puszki. Wtedy płuczemy je dokładnie i blenderujemy. Tak powstaje puree.
Aby Twój blender nie odmówił posłuszeństwa, miel strączki z jajkami ;)
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z CIECIERZYCY
Składniki na 6 muffinek
240g zmielonej ciecierzycy
1 jajko
40g mąki ziemniaczanej
4 łyżki miodu lub melasy
30g żurawiny
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
Przygotowanie
Ciecierzycę wsypujemy do miski, wbijamy jajko i wsypujemy proszek do pieczenia. Blenderujemy na masę.
Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Przekładamy do sylikonowej foremki na muffinki i pieczemy na 180* przez 30-35 minut, aż wierzch się zezłoci.
Wiele osób sądzi, że w wypiekach z fasoli czy ciecierzycy strasznie czuć rośliny strączkowe, ale prawda jest taka, że dość łatwo zdominować smak i zapach strączków dodając charakterystycznych przypraw. W innych moich przepisach zobaczycie, jak eliminuję ten posmak za pomocą np. cynamonu, karobu, kminku czy tymianku.
Kuchnia jest miejscem, w którym powinniśmy szukać zaspokojenia nie tylko naszych apetytów, ale również zaspokojenia organizmu na zdrowe i wartościowe jedzenie.
Jeśli szukasz przepisu, który łączy te rzeczy - przyjemną z pożyteczną, to właśnie go znalazłeś!
Teraz nie pozostaje Ci już nic innego, jak w końcu spróbować strączkowego wypieku! Moja córka je uwielbia - polubisz je i Ty! W dodatku z bonusem dla organizmu :)
Trzymajcie się ciepło, pozdrawiam!
Ania
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/11/poacz-przyjemne-i-pozyteczne-sprobuj-w.html