ßßß
Składniki:– 4 białka z jajek;– 1 szklanka cukru;– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;– 4 łyżki posiekanej świeżej miętyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 120 stopni. W wysokiej misie miksera ubić białka na pianę, stopniowo dodawać cukier, dokładnie i dość długo mieszając po każdej dodanej porcji. Gdy dodamy cały cukier beza powinna być sztywna i błyszcząca, ubijać jeszcze 3 minuty do ustabilizowania, na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę ubijać. Dodać 3 łyżki posiekanej mięty i delikatnie wymieszać.Na blasze rozłożyć papier do pieczenia (2 blachy), ułożyć 12 krążków o średnicy około 7 cm, posypać z wierzchu pozostałą miętą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (piekłam 2 blachy jednocześnie) i piec w temp. 120 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec przez 45 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia.[cookd]Smacznego
Tym wpisem biorę udział w Akcji kulinarnej Jakubiak lokalnie, można zajrzeć na stronę z książką:https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html