ßßß
Kiedy się spieszymy albo brakuje nam weny na śniadaniowe arcydzieła, najlepszą alternatywą dla czekoladowego batona jest musli z mlekiem albo jogurtem. Wybór w sklepach jest ogromny, ale my zachęcamy do inwencji własnej. Domowe musli jest zazwyczaj zdrowsze (możemy uniknąć polepszaczy smaku i innej "chemii"), świeższe i smaczniejsze.Domowe musli - składniki:100g płatków owsianych100g płatków żytnich150g orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, nerkowców - potłuczone w moździeżu na dość drobne kawałki50g rodzynek50g suszonej żurawiny15g kandyzowanych wiśni, papai lub ananasaKilka suszonych śliwek i suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałkiPo garści nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego25g wiórków kokosowych15g sezamu1 łyżeczka cynamonu70ml miodu naturalnego70ml oliwy z oliwekTyle wystarczy na porcję musli wypełniającą litrowy słoik. Ilość składników i proporcje można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań :-)Jak to się robi:Wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz suszonych owoców.Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170°.Na blasze rozłożyć wymieszane składniki i piec 30 minut na lekko złocisty kolor, co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.Po przestudzeniu dodać suszone i kandyzowane owoce.Gotowe musli przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych,300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały),300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli),100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane),100 g wiórków kokosowych,2 łyżeczki cynamonu,150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.Sposób przygotowania:Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli powinno mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki powinno się przechowywać w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/prosty-przepis-zrob-sam-domowe-musli,17_32826.html