Wykonanie
Kiedy się spieszymy albo brakuje nam weny na
śniadaniowe arcydzieła, najlepszą alternatywą dla
czekoladowego batona jest
musli z
mlekiem albo
jogurtem. Wybór w sklepach jest ogromny, ale my zachęcamy do inwencji własnej. Domowe
musli jest zazwyczaj zdrowsze (możemy uniknąć polepszaczy smaku i innej "chemii"), świeższe i smaczniejsze.Domowe
musli - składniki:100g
płatków owsianych100g
płatków żytnich150g
orzechów: włoskich, laskowych,
migdałów,
nerkowców - potłuczone w moździeżu na dość drobne kawałki50g
rodzynek50g
suszonej żurawiny15g kandyzowanych
wiśni, papai lub
ananasaKilka suszonych
śliwek i
suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałkiPo garści nasion:
słonecznika, dyni,
siemienia lnianego25g
wiórków kokosowych15g
sezamu1 łyżeczka
cynamonu70ml
miodu naturalnego70ml
oliwy z oliwekTyle wystarczy na porcję
musli wypełniającą litrowy słoik. Ilość składników i proporcje można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań :-)Jak to się robi:Wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz
suszonych owoców.Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170°.Na blasze rozłożyć wymieszane składniki i piec 30 minut na lekko złocisty kolor, co jakiś czas mieszając drewnianą
łopatką.Po przestudzeniu dodać suszone i kandyzowane
owoce.Gotowe
musli przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.400 g żytnich bądź
owsianych płatków błyskawicznych,300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki
orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie,
nerkowce i
migdały),300 g
suszonych owoców (według uznania –
rodzynek,
moreli,
daktyli),100 g różnych nasion (
słonecznika, dyni,
sezamu oraz – koniecznie –
siemię lniane),100 g
wiórków kokosowych,2 łyżeczki
cynamonu,150 ml
miodu i tyle samo
oleju słonecznikowego lub
oliwy z oliwek.Sposób przygotowania:Wszystkie składniki z wyjątkiem
owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe
musli powinno
mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki
owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki powinno się przechowywać w lodówce, wtedy
musli dłużej zachowa świeżość.http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/prosty-przepis-zrob-sam-domowe-musli,17_32826.html