ßßß Cookit - przepis na Musli - najzdrowszy sposób na szybkie śniadanie

Musli - najzdrowszy sposób na szybkie śniadanie

nazwa

Wykonanie

Kiedy się spieszymy albo brakuje nam weny na śniadaniowe arcydzieła, najlepszą alternatywą dla czekoladowego batona jest musli z mlekiem albo jogurtem. Wybór w sklepach jest ogromny, ale my zachęcamy do inwencji własnej. Domowe musli jest zazwyczaj zdrowsze (możemy uniknąć polepszaczy smaku i innej "chemii"), świeższe i smaczniejsze.
Domowe musli - składniki:
100g płatków owsianych
100g płatków żytnich
150g orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, nerkowców - potłuczone w moździeżu na dość drobne kawałki
50g rodzynek
50g suszonej żurawiny
15g kandyzowanych wiśni, papai lub ananasa
Kilka suszonych śliwek i suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki
Po garści nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego
25g wiórków kokosowych
15g sezamu
1 łyżeczka cynamonu
70ml miodu naturalnego
70ml oliwy z oliwek
Tyle wystarczy na porcję musli wypełniającą litrowy słoik. Ilość składników i proporcje można oczywiście modyfikować w zależności od upodobań :-)
Jak to się robi:
Wymieszać w misce wszystkie składniki oprócz suszonych owoców.
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170°.
Na blasze rozłożyć wymieszane składniki i piec 30 minut na lekko złocisty kolor, co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
Po przestudzeniu dodać suszone i kandyzowane owoce.
Gotowe musli przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.
400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych,
300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały),
300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli),
100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane),
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżeczki cynamonu,
150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli powinno mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki powinno się przechowywać w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/prosty-przepis-zrob-sam-domowe-musli,17_32826.html
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/09/musli-najzdrowszy-sposob-na-szybkie.html