Wykonanie
Skończyła mi się granola, a że
dynia na topie i puree ciągle w obrocie to sprawa była oczywista. Zawsze używałam wiórek
kokosowych dla chrupkości ale niedawno robiłam porządki w szafce i znazlazłam nie otworzoną jeszcze paczkę
amarantusa więc dodałam go zamiast wiórek. Smak dyni nie jest jakoś mocno wyczuwalny więc nawet przeciwnikom dyni ta granola może posmakować.
Składniki:szklanka zmiksowanej dyniszklanka
płatków owsianych1/2 szklanki pestek
słonecznika1/2 szklanki pestek dyni1/2 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
amarantusa1/2 szklanki
suszonej żurawiny1/2 zklanki ziaren
sezamu4 łyżki
miodu100 ml
oliwy2 łyżeczki mielonego
cynamonuWszystkie ziarba zmieszać w dużej misce.
Pure z dyni,
oliwę i
miód wymieszać w szklance. Dodać do ziaren i dokldnie wymieszać. Przełożyć do grytfanki i wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30-40 min co 15 mieszając. Po wystyygnięciu przesypać do szczelnego słoja.