Wykonanie
Tydzień temu Dorotka pokazała owsiane
ciasteczka z dodatkiem dyni. Od dawna miałam w planach takie owsiane
ciasteczka, a dodatek dyni bardzo mi się spodobał. Do moich dodałam nieco inne składniki, ale wyszły naprawdę pyszne.
Ciasteczka nie należą do tych chrupiących, ale pomimo tego warto je zrobić. Będą idealne na drugie śniadanie.
Składniki:250 g puree
dyniowego100 g
płatków owsianych zwykłych lub górskich1 łyżka pestek dyni1 łyżka
siemienia lnianego50 g
suszonej żurawiny1 łyżka
sezamu1 łyżka poppingu z
amarantusa1 łyżka nasion chia3 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwyWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 – 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 – 30 minut, aż masa będzie lekko sztywna. Wystudzić. Pokroić na kawałki.