Wykonanie
Plotki głoszą, że
cukinia odstrasza niedźwiedzie...gdzieś wyczytałam na forum! inni traktują ja dość poważnie i sentymentalnie gdyż to od niej zaczęła się historia z kapitałem...też z forum a ja od dawna czekam na sezon
dyniowy, konkretnie
cukinie bo ta właśnie podbiła moje
serce. Przegladając moje ulubione blogi, w których pojawiają się nieziemsko pyszne dania z tym wybornym warzywem postanawiam wyjść, upolować, kupić, przynieść i zrobić "coś"...tylko co? przewijają mi się w pamięci te wszystkie przepisy..zupa, kotleciki, pizza, makaronik i sama faszerowana zielona
cukinia i co tu wybrać skoro tysiąc pomysłów w głowie! Postawiłam na pizzę...Ciasto:1,5 szkl
mąki pszennej2 łyżki
śmetany kwaśnej10g
drożdży2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
solijedno
żółtko1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
cukruFarsz:
Cukinia (griluję),
pieczarki,
ser camen blue, świerze
oregano,
papryka czerwonaPrzygotowanie:
mleko podgrzewam (nie może być za gorące!) do letniego rozkruszam
drożdże, dodaję
cukier i odstawiam do wygarowania. W tym czasie w naczyniu przygotowuję
mąkę, dodaję
olej,
żółtko,
sól, i
śmietanę. Kiedy
drożdże podwoją swoją objętość, przelewam je do miski z
mąką i zagniatam ciasto. Ciasto musi odklejać się od dłoni i powinno być elastyczne, rozwałkowuję na dużej blaszce(tej z piekarnika) i wykładam farsz i gotowe :-)smacznego!