ßßß Cookit - przepis na Fasolowe Czerwone Curry z Blue Dragon

Fasolowe Czerwone Curry z Blue Dragon

nazwa

Wykonanie

No tak...to mi się zebrało na testowanie :-)
Tym razem produkty kuchni tajskiej- rewelacja bo tajska to moja ulubiona kuchnia!
Otrzymałam kilka produktów od firmy Blue Dragon
- Średnio Ostre Czerwone Curry
- Ostry Sos Tajskie Zielone Curry
- Sos Rybny
- Słodki Sos Chili
- Mleczko Kokosowe
- Sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową
Pierwszy pomysł w mojej głowie to Curry z fasolą a to dlatego,
że moi domownicy zajadali się fasolką po bretońsku z ogromną ilością kiełbachy,
a że ja obecnie nie jem kiełbachy to też zachciało mi się fasolki.
Użyłam do przygotowania mojego dania mleka kokosowego i średnio pikantnego czerwonego curry.
Muszę pochwalić czerwone curry bo bardzo przypadło mi do gustu!
Piękna kremowa konsystencja i nie za ostry, fajnie komponował się z dynią i batatem. Mój kolejny bezmięsny wytwór :-)
Jeśli chodzi zaś o ostre zielone curry to niestety nie byłam zachwycona,
ponieważ było za ostre i nie udało mi się wyczuć żadnego innego składnika w sosie prócz chili,
poza tym konsystencja nie za bardzo fajnie mi się skojarzyła z powodu swojej galaretowatości...
Lubimy sosy galaretowate? Nieeee!
Reszta produktów była mi znana i bardzo sobie je chwalę,
dodam tylko, że sos bazyliowy z trawą cytrynową jest za mały jak na danie dla 4 osób
ale za to bardzo dobry- polecam szczególnie do krewetek!
mojego przepisu
Składniki: na 4 porcje
szklanka ugotowanej białej fasoli
słoik sosu średnio ostrego czerwonego curry (użyłam Blue Dragon)
1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam Blue Dragon)
1 pieczony batat
200g pieczonej dyni
4 pieczarki
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
płatki chili opcjonalnie
1 zielona papryczka chili
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na łyżce oleju,
dodać zmiażdżony czosnek oraz ugotowaną fasolę,
pokrojone na ćwiartki pieczarki,
upieczony batat i dynię.
Do całości wlać sos Czerwone Curry i na małym ogniu gotować ale nie dopuścić do wrzenia.
Doprawić płatkami chili i wlać mleko kokosowe.
Jeszcze chwilę podgotować, przełożyć do miseczek i udekorować zieloną pietruszką oraz zielonymi paseczkami chili.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/03/fasolowe-czerwone-curry-z-blue-dragon.html