Wykonanie
No tak...to mi się zebrało na testowanie :-)Tym razem produkty kuchni tajskiej- rewelacja bo tajska to moja ulubiona kuchnia!Otrzymałam kilka produktów od firmy Blue Dragon- Średnio Ostre Czerwone
Curry- Ostry Sos Tajskie Zielone
Curry-
Sos Rybny- Słodki Sos
Chili-
Mleczko Kokosowe- Sos
Bazyliowy z
Trawą CytrynowąPierwszy pomysł w mojej głowie to
Curry z
fasolą a to dlatego,że moi domownicy zajadali się
fasolką po bretońsku z ogromną ilością kiełbachy,a że ja obecnie nie jem kiełbachy to też zachciało mi się
fasolki.Użyłam do przygotowania mojego dania
mleka kokosowego i średnio pikantnego czerwonego
curry.Muszę pochwalić czerwone
curry bo bardzo przypadło mi do gustu!Piękna kremowa konsystencja i nie za ostry, fajnie komponował się z
dynią i
batatem. Mój kolejny bezmięsny wytwór :-)Jeśli chodzi zaś o ostre zielone
curry to niestety nie byłam zachwycona,ponieważ było za ostre i nie udało mi się wyczuć żadnego innego składnika w sosie prócz
chili,poza tym konsystencja nie za bardzo fajnie mi się skojarzyła z powodu swojej galaretowatości...Lubimy sosy galaretowate? Nieeee!Reszta produktów była mi znana i bardzo sobie je chwalę,dodam tylko, że sos
bazyliowy z
trawą cytrynową jest za mały jak na danie dla 4 osóbale za to bardzo dobry- polecam szczególnie do
krewetek!
mojego przepisuSkładniki: na 4 porcjeszklanka ugotowanej
białej fasolisłoik sosu średnio
ostrego czerwonego
curry (użyłam Blue Dragon)1/2 szklanki
mleka kokosowego (użyłam Blue Dragon)1 pieczony
batat200g pieczonej dyni4
pieczarki1 łyżka
oleju1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona paprykapłatki chili opcjonalnie1 zielona
papryczka chilizielona
pietruszkaPrzygotowanie:
Cebulę podsmażyć na łyżce
oleju,dodać zmiażdżony
czosnek oraz ugotowaną
fasolę,pokrojone na ćwiartki
pieczarki,upieczony
batat i
dynię.Do całości wlać sos Czerwone
Curry i na małym ogniu gotować ale nie dopuścić do wrzenia.Doprawić
płatkami chili i wlać
mleko kokosowe.Jeszcze chwilę podgotować, przełożyć do miseczek i udekorować zieloną
pietruszką oraz zielonymi paseczkami
chili.Smacznego!