ßßß Cookit - przepis na Makaron wegetariański na sposób Chiński

Makaron wegetariański na sposób Chiński

nazwa

Wykonanie

Makarony mogłabym jeść każdego dnia na różne, przeróżne sposoby.
Kuchnię Chińską uwielbiam, a i dieta się przyda, którą sobie w domu obiecaliśmy więc myślę, że wszystko ze sobą współgra i wyszła fajna, lekka potrawa na którą Was zapraszam.
* Aaaa...już niedługo u mnie konkurs :-)
mojego przepisu
Składniki: na 3 porcje
1/2 opakowania makaronu chińskiego
6 różyczek brokuła
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 jasna część pora
1 czerwona papryka
6 kotlecików sojowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka trawy cytrynowej
1 jajko
bułka tarta
sól
olej arachidowy do smażenia
1 łyżeczka suszonej kolendry
zioła do dekoracji potrawy
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól i trawę cytrynową umieszczoną
w woreczku do gotowania. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
W oddzielnym garnku zagotować wodę na kotleciki, dodać sos sojowy
oraz odrobinę chili w płatkach.
Kotleciki gotować ok 5 minut, następnie wyciągnąć i osączyć na sitku.
Warzywa pokroić w paski, wrzucić do rozgrzanego woka i smażyć 5 minut
by zachowały jędrność.
Kotleciki obtoczyć w rozbełtanym jajku a następnie w panierce i usmażyć jak kotleta.
Ugotowany makaron wrzucić do warzyw, dokładnie wymieszać, doprawić
sosami i chili w płatkach.
Przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kotleciki,
udekorować świeżymi ziołami i podawać.
Smacznego!
Dołączam do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/03/makaron-wegetarianski-na-sposob-chinski.html