Wykonanie

Książkę "Dania jednogarnkowe" Minga Tsai i Arthura Boehma przeglądałam wiele
razy i zawsze mi się podobała, ale zrezygnowałam z kupienia jej. Dopiero niedawno trafiłam na jakąś promocję i tym sposobem jednak znalazła się w mojej biblioteczce. Bardzo dobrze się stało, bo to ciekawa książka, w której znalazły się przepisy łączące kuchnie Wschodu i Zachodu. Moja dzisiejsza propozycja właśnie z niej pochodzi, ale tym razem jest to danie raczej w całości azjatyckie (choć raczej nie całkiem tradycyjne), bo mamy tu i
makaron sojowy, i kimchi (koreańskie kiszone lub fermentowane warzywa, przeważnie
kapusta), i
sos sojowy. Takie połączenie jest wspaniałe, mogłabym jeść je codziennie! Całość jest dość pikantna, bardzo sycąca i po prostu pyszna.- 1 łyżka
sosu sojowego- 1/2 łyżki drobno posiekanego
czosnku- 1 polędwiczka wieprzowa- 100g
makaronu sojowego- 1 łyżka
oleju-
sól,
pieprz- 1 mała
czerwona cebula- 200g kimchi- 1 mała
cukinia- 100ml
wody (lepiej
bulionu)- 1/2 łyżeczki
chili w proszku1) W misce wymieszać
sos sojowy,
czosnek i
wieprzowinę pokrojoną na plastry o grubości 1/2 cm i odstawić do lodówki na 30 minut.2)
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3) Wok lub patelnię rozgrzać na dużym ogniu i wlać połowę
oleju.4) Gdy się rozgrzeje, włożyć
mięso i oprószyć
solą i
pieprzem.5) Smażyć, mieszając, aż będzie gotowe, ok. 6-8 minut.6) Usmażone
mięso przełożyć na talerz i odstawić.7) Wlać resztę
oleju, rozgrzać, dodać pokrojoną na cienkie półplastry
cebulę i smażyć, mieszając, aż zmięknie, ok. 2 minut.8) Dodać kimchi i
cukinię pokrojoną w jak najcieńsze plastry(np. za pomocą obieraczki do warzyw) i doprawić
solą i
pieprzem.9) Włożyć z powrotem
mięso, wlać
wodę lub
bulion,dodać
makaron, wymieszać i podgrzewać 1-2 minuty.10) Przełożyć do misek i posypać
płatkami chili.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal