Wykonanie
Ten przepis jest inspiracją książki K.Gacy "Kuchnia Fit" ... choć kuchnia fit nie jest mi obca to jednak przyznam się, że z liczeniem kalorii jestem na bakier, oczywiście w sensie matematycznego jej liczenia :-) Nie zainspirowałam się konkretnym przepisem proponowanym przez Konrada, za to zainspirowałam się przekazem jak prawidłowo skonstruować odżywianie, które oczywiście jest indywidualną sprawą każdego z nas gdyż każdy z nas lubi coś innego, ma odmienny smak i zapach a jedzenie przecież ma być przyjemnością. Jak każdy wiem, że nie należy łączyć węglowodanów z tłuszczami i powiedźmy, że staram się tego unikać. Zdarza mi się raz w miesiącu zjeść
makaron z sosem
śmietanowym a raz na 4 miesiące zjeść
parówkę, która zapewne jest samym tłuszczem w tłuszczu, nie kupuję
mięsa zmielonego w sklepach mimo, że kupując kawał
szynki zmuszona jestem wyjąć z szafki maszynkę do
mięsa i owe
mięso przez nią przepuścić co wiąże się z zaangażowaniem bo przecież maszynkę trzeba umyć a
potem ją złożyć i schować tam gdzie była - jestem dzielna prawda? więcej u mnie dań chudych może dlatego, że nigdy nie lubiłam tłustej kuchni, stąd pewnie tak mało u mnie rodzimej kuchni na blogu. Rzadkość jedzenia
kiełbas,
parówek, tłustych bigosów zwyczajnie uratowała mi tyłek! Nie mniej jednak powinnam zrzucić co najmniej 10 kg zatem od jakiegoś czasu ograniczam podjadanie, ponieważ odkąd wykonuję pracę w gastronomii z podjadaniem zupełnie nie ma problemu .. gdzie się nie obrócisz tam coś zjesz! nie jadam już węglowodanów z tłuszczami i ograniczam
cukier, którego ograniczanie na dziale cukierniczym jest mało prawdopodobne. No cóż.. trzeba próbować !

przepis własnySkładniki:jeden
bakłażankostka
tofu1/2 szklanki
wody3 łyżki
sosu sojowego ciemnego1/4 szklanki Mirin - udwa ząbki
czosnkuchili według uznaniakilka listków
miętypocięta na ukos
dymkapocięta
papryczka chili na cienkie plastry100g
ryżu jaśminowego
Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu, na sypko
Bakłażana przekrój na pół, złącz jedną połówkę do drugiej i zapakuj w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego pieca do 220' na około 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: Wlej do garnka
wodę, Mirin, i
sos sojowy, gotuj na dużym ogniu doprowadzając do redukcji płynów i powstania zawiesistego sosu. Następnie dodaj
chili oraz zmiażdżony lub poszatkowany drobno
czosnek i nadal gotuj, tym razem już na małym ogniu.
Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do sosu, to samo zrób z upieczonym
bakłażanem, chwilę podgrzewaj całość, nie mieszaj, możesz lekko potrząsnąć garnkiem by wymieszać produkty. Przygotuj miseczki z
ryżem na który wyłożysz
bakłażana z
tofu. Udekoruj
zieleniną,
chili i możesz zjeść :-) Smacznego.