ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny bulion wonton

Tradycyjny bulion wonton

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny bulion wonton to esencjonalny rosół, w którym pływają smakowite pierożki, na które miałam ochotę od bardzo, bardzo dawna ale jakoś
zawsze coś stało na przeszkodzie by je zrobić.
Dziś postanowiłam poszukać informacji na temat składu i poczytać
o najbardziej popularnej zupie w południowych Chinach a także w chińskich restauracjach w całej Europie.
Wiecie, że kochając kuchnię orientalną bywałam wielokrotnie z małymi nawet odstępami w moich ulubionych poznańskich
restauracjach chińskich i nigdy nie zamówiłam bulionu z pierożkami?
Pochłonięta zwykle byłam kwaśno pikantną zupą albo też
ulubioną z krewetkami o nieziemskiej pikantności.
Zapraszam Was zatem do mojego nowego dzieła, które powtórzę
zapewne nie jeden raz i bardzo zachęcam koneserów orientu do
właśnie tego...tradycyjnego bulionu z pierożkami wonton!
mojego przepisu
Składniki na pierożki wonton: 4 porcje (20szt)
85g mąki pszennej tortowej
65g ciepłej wody
odrobina miałkiej soli morskiej
Przygotowanie:
Odmierzyć składniki i wsypać do dużego naczynia,
wyrobić ciasto- ma być bardzo plastyczne!
Rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką i wykrawać koła wielkości szklanki.
Na środek ułożyć farsz, zlepiać jak torebkę by powstał worek z nadzieniem.
Składniki na farsz:
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
łyżeczka posiekanego imbiru
łyżka posiekanej natki pietruszki
20dkg mięsa mielonego z indyka
sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 roztrzepane białko
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na bardzo drobniutką kosteczkę.
Dodać mięso mielone, rozgnieść, doprawić imbirem, solą morską, pieprzem.
Dodać natkę pietruszki, sos sojowy oraz roztrzepane białko i dobrze wymieszać.
Włożyć na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie można nakładać farsz na rozwałkowane ciasto.
Składniki na bulion:
1 litr rosołu drobiowego przefiltrowanego
0,5 świeżej papryczki chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (użyłam tajskiego)
1 łyzka sosu z limonki i kolendry
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 kawałki imbiru wielkości ząbka czosnku
3 łyżki suszonej trawy cytrynowej
szczypta płatków chilli
kilka całych listków zielonej pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rosół drobiowy rozgrzać.
Dodać papryczki, sos sojowy, rybny oraz z limonki, przeciśnięty czosnek, imbir,
trawę cytrynową i gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Bulion przelać przez sito by uzyskać sam wywar.
Na miseczki nałożyć po 4-5 pierożków wonton i zalać gorącym bulionem.
Udekorować listkami pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/01/tradycyjny-bulion-wonton.html