Wykonanie
Tradycyjny
bulion wonton to esencjonalny rosół, w którym pływają smakowite pierożki, na które miałam ochotę od bardzo, bardzo dawna ale jakośzawsze coś stało na przeszkodzie by je zrobić.Dziś postanowiłam poszukać informacji na temat składu i poczytaćo najbardziej popularnej zupie w południowych Chinach a także w chińskich restauracjach w całej Europie.Wiecie, że kochając kuchnię orientalną bywałam wielokrotnie z małymi nawet odstępami w moich ulubionych poznańskichrestauracjach chińskich i nigdy nie zamówiłam
bulionu z pierożkami?Pochłonięta zwykle byłam kwaśno pikantną zupą albo teżulubioną z
krewetkami o nieziemskiej pikantności.Zapraszam Was zatem do mojego nowego dzieła, które powtórzęzapewne nie jeden raz i bardzo zachęcam koneserów orientu dowłaśnie tego...tradycyjnego
bulionu z pierożkami wonton!
mojego przepisuSkładniki na pierożki wonton: 4 porcje (20szt)85g
mąki pszennej tortowej65g ciepłej
wodyodrobina miałkiej
soli morskiejPrzygotowanie:Odmierzyć składniki i wsypać do dużego naczynia,wyrobić ciasto- ma być bardzo plastyczne!Rozwałkować bardzo cienko podsypując
mąką i wykrawać koła wielkości szklanki.Na środek ułożyć farsz, zlepiać jak torebkę by powstał worek z nadzieniem.Składniki na farsz:1/2 ugotowanej
marchewki1/2 ugotowanej
pietruszkiłyżeczka posiekanego
imbirułyżka posiekanej
natki pietruszki20dkg
mięsa mielonego z
indykasól morskaświeżo zmielony
kolorowy pieprz1 roztrzepane
białko1 łyżka
sosu sojowegoPrzygotowanie:
Marchewkę oraz
pietruszkę pokroić na bardzo drobniutką kosteczkę.Dodać
mięso mielone, rozgnieść, doprawić
imbirem,
solą morską,
pieprzem.Dodać
natkę pietruszki,
sos sojowy oraz roztrzepane
białko i dobrze wymieszać.Włożyć na 20 minut do lodówki.Po tym czasie można nakładać farsz na rozwałkowane ciasto.Składniki na
bulion:1 litr rosołu drobiowego przefiltrowanego0,5 świeżej
papryczki chilli1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego (użyłam tajskiego)1 łyzka sosu z
limonki i
kolendry2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 kawałki
imbiru wielkości ząbka
czosnku3 łyżki suszonej
trawy cytrynowejszczypta
płatków chillikilka całych listków zielonej
pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:Rosół drobiowy rozgrzać.Dodać papryczki,
sos sojowy,
rybny oraz z
limonki, przeciśnięty
czosnek,
imbir,
trawę cytrynową i gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Bulion przelać przez sito by uzyskać sam
wywar.Na miseczki nałożyć po 4-5 pierożków wonton i zalać gorącym
bulionem.Udekorować listkami
pietruszki i od razu podawać.Smacznego!Dodaję do akcji: