Wykonanie
Domowy burger z
sosem czosnkowo pieprzowymprzepisu RafałaSkładniki: na 4 burgery400g
mięsa mielonego od
szynki2 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chilisól,
pieprz do smaku4
bułki hamburgerowe z
sezamem4 liście
sałatygarść
rukoli3
ogórki konerwowe1 duży
pomidor4 gałązki
rozmarynuodrobina
szczypiorkuSos czosnkowy:50ml
majonezu dekoracyjnego50ml
jogurtu greckiego5 ząbków
czosnkułyżka
zielonego pieprzu w zalewie (roztartego w moździerzu)
sól,
pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę dla uzyskania najlepszego smaku.Przygotowanie burgerów:
Mięso wymieszać z
czosnkiem,
solą,
pieprzem oraz drobno posiekaną
papryczką chili.Rozgrzać patelnię grillową (u mnie żeliwna), spryskać ją
oliwą i smażyć z obu stron burgery aż pojawią się na nich odciśnięte pasy grillowe.
Bułki opiec na patelni, każdą połówkę
bułki posmarować
sosem czosnkowo pieprzowym, położyć liść
sałaty, burgera,
pomidor, plastry
ogórka,
szczypiorek oraz kilka liści
rukoli.Wierzch udekorować kleksem
sosu czosnkowo pieprzowego oraz gałązką
rozmarynu.Smacznego:)